Culinair onderwijs in state-of-the-art schoolgebouw

De nieuwe culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff koos voor haar nieuwe onderkomen aan de Amsterdamse Zuidas voor het Bolidtop® 700 College systeem. Deze kunststofvloerafwerking is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld en biedt vele voordelen. Het systeem is slijtvast, hygiënisch, veilig en kent zeer lage onderhoudskosten. Door te kiezen voor dit vloersysteem hoeft Hubertus & Berkhoff de komende jaren gegarandeerd geen onderhoud te plegen aan de vloer.

Leren hoe je moet koken, bakken en serveren in een prachtige omgeving. Dat biedt Hubertus & Berkhoff, een nieuwe vmbo-school waar leerlingen worden opgeleid tot gastheer/-vrouw, kok, brood- of banketbakker. De school is gevormd door twee gerenommeerde horecavakscholen: De Berkhoff en Hubertus Vakschool. Beide kenden een rijke horeca- en bakkerijgeschiedenis en stonden al hoog aangeschreven als culinaire vakschool. Met ingang van het schooljaar 2015-2016 hebben zij hun krachten gebundeld. De bekroning van hun samenwerking is een hypermodern nieuw schoolgebouw aan de Amsterdamse Zuidas.

Leren in de praktijk
Centraal in de school is de royale en strak vormgegeven lobby met receptie. Deze verbindt alle ontmoetingsruimten, zoals de aula’s voor de leerlingen en een centrale wintertuin. De trappen in de lobby leiden naar een mooi dakplein op het zuiden. De culinaire vakschool beschikt uiteraard over meerdere praktijkruimten, zoals keukens, bakkerijen en banketbakkerijen. Verder zijn er twee lesrestaurants, een bakkerswinkel en een grandcafé waar de leerlingen kunnen oefenen in de praktijk.

Volgens verantwoordelijk architect Ector Hoogstad ademt de nieuwe school echt een horecasfeer. “Door de toepassing van glazen binnenwanden is het praktijkonderwijs overal zichtbaar. Verder is de school ook qua exterieur een echt horecagebouw. Dankzij grote glaspuien naar de entree, het café en het restaurant en grote ramen rondom zie je overal in het gebouw leerlingen koken en bakken.”

Fris uiterlijk
Eyecatcher in het nieuwe gebouw is de Bolidt vloer. Deze past perfect bij het moderne interieur. Architect Ector Hoogstad koos voor het Bolidtop® 700 College systeem vanwege het moderne, frisse en decoratieve uiterlijk, maar ook vanwege de technische eigenschappen van dit vloersysteem. Bolidtop® 700 College is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld. Behalve een aantrekkelijk uiterlijk biedt de Bolidtop® 700 College andere voordelen: het systeem is slijtvast, hygiënisch, veilig en kent zeer lage onderhoudskosten. Reden waarom deze vloerafwerking al heel vaak is toegepast in basisscholen, middelbaar onderwijsgebouwen, ROC’s, hogescholen en universiteiten. Architect Ector Hoogstad paste de kunststofvloerafwerking van Bolidt al eerder toe in andere projecten, zoals het faculteitsgebouw voor Technische Natuurwetenschappen op de campus van de TU Delft en Center Court van de Chemelot Campus in Geleen.

Geen vuiligheid in naden
Het Bolidtop® 700 College systeem heeft een gesloten oppervlak en biedt hierdoor de beste hygiëne – belangrijk voor een onderwijsinstelling en zeker voor een culinaire vakschool. De leerlingen ervaren op Hubertus & Berkhoff in de praktijk dat hygiëne een essentiële voorwaarde is voor het werken in keuken en restaurant. De vloer in het schoolgebouw voldoet volledig aan deze eis. Vanwege het naadloze oppervlak gaat er geen vuiligheid in naden zitten en blijven vuil, stof, etensresten zichtbaar óp de vloer liggen. Het oppervlak van het Bolidtop® 700 College systeem kan daarna gemakkelijk worden schoongemaakt.

Behalve een goede hygiëne is ook veiligheid belangrijk voor Hubertus & Berkhoff; leerlingen moeten zich tijdens het bakken en koken veilig kunnen bewegen. Er kunnen natuurlijk altijd ingrediënten op de grond vallen waardoor een vloer glad zou kunnen worden. De toplaag van de Bolidtop® 700 College is echter vrij stroef en voorkomt lelijke glijpartijen.

Extreem lage onderhoudskosten
In een onderwijsgebouw gaan er dagelijks duizenden voeten over de vloer. Bolidtop® 700 College is hierop berekend. Het systeem is extreem stoot- en krasvast en heeft een lange levensduur; de vloer gaat gemakkelijk 40 jaar mee. Feitelijk hoeft de vloer nooit vervangen, dus gesloopt, te worden: de vaste verbondenheid met de ondergrond maakt, dat deze altijd een prima basis is voor andere afwerkingen, mocht hieraan behoefte bestaan. Bovendien is de kunststofvloerafwerking zeer onderhoudsvriendelijk. Behalve het dagelijks reinigen is er geen extra onderhoud in de vorm van waslagen of polymeren nodig. Bolidt garandeert onderwijsinstellingen zelfs dat er voor een langere periode geen onderhoudskosten aan de vloer verbonden zijn. Deze enorme besparing maakt het Bolidtop® 700 College systeem zeer aantrekkelijk ten opzichte van de meer traditionele vloerafwerkingen, zoals linoleum, pvc en rubber die voor scholen de nodige (meestal jaarlijks) terugkerende onderhoudskosten met zich meebrengen.