Brede school Het KansenRijk in Hoeven opent haar deuren

Op 7 maart is het KansenRijk feestelijk geopend. TenW architecten adviseurs heeft een bewegelijk gebouw gerealiseerd voor basisschool Uniek en kinderopvang. Het  is aan de rand van het dorp Hoeven gesitueerd in een groene omgeving naast de sportvelden, zodat leren en bewegen perfect met elkaar verbonden zijn.

Door de gebogen vrije vormen van het multifunctionele hart krijgt het KansenRijk haar opvallen­de uiterlijk. De vorm verwijst naar een kamerscherm, die op natuurlijke wijze het binnengebied afschermt van het buitengebied. De buigingen omsluiten de grote hoofdfuncties en maken het grote gebouw klein. Het voegt zich zo naar de schaal van het kind. De gevel geleidt de gebruiker op natuurlijke wijze naar de entree. Het scherm kent een hoge transparantie, waardoor de bruisende en actieve school zichtbaar is voor de passant. Het geeft daarbij de mogelijkheid dat functies die ook voor het dorp belangrijk zijn, zoals de bibliotheek, zich aan de gevel kunnen etaleren. In contrast met het dansende middendeel zijn de lokaalblokken rechthoekig vormgegeven, waarmee het verschil tussen de rustige leszones en de dynamische middenzone ook in de architectuur tot uitdrukking komt.

Het duurzame plan heeft een flexibele opzet, zodat na krimp van de school andere functies kunnen ingroeien. Ook de opzet van het multifunctionele deel is ontworpen op de mogelijkheid tot functieverandering.