Ahrend wint twee GIO Special Awards for Excellence

Maandag 24 oktober vond de jaarlijkse uitreiking van Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) plaats tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Maar liefst twee Ahrend designs hebben deze gerenommeerde award ontvangen. De Ahrend Smart Working App won in de categorie Respect en Ahrend Balance zit-sta in de categorie Vormgeving.

Ergonomen en artsen zijn het erover eens dat een hele dag zittend werken aan een bureau slecht is voor de gezondheid. Kantoorwerk wordt in sommige publicaties zelfs het nieuwe roken genoemd. Een afwisseling van zittend en staand werken bevordert de gezondheid. Om dit te faciliteren heeft Ahrend ontwerper Marck Haans voor het Ahrend Balance systeem een zit-sta meubel ontwikkeld. Het tafelblad is elektrisch in hoogte verstelbaar van 65 tot 130 centimeter. De jury: “Ahrend Balance kreeg twee jaar geleden al een GIO erkenning en met de erkenning voor de zit-sta optie onderstreept GIO ook het belang van afwisseling op de werkplek.”

In de categorie Respect gaat het om innovatieve oplossingen en diepgaande productvernieuwing met maatschappelijke relevantie. Deze award is uitgereikt aan de Ahrend Smart Working App.

Diverse onderzoeken tonen aan dat mensen beter met elkaar samenwerken als ze bij elkaar in de buurt zitten. Samenwerken is ook vaak de belangrijkste reden voor flexwerkers om naar kantoor te komen. In een kantoor met flexplekken zijn collega’s echter vaak moeilijk te vinden en is het vaak niet duidelijk welke werkplekken nog vrij zijn. Daarom ontwikkelde Ahrend de PuK 2 in combinatie met de Ahrend Smart Working App. De Ahrend PuK 2 is een draadloos oplaadstation voor de smartphone, dat tevens wordt gebruikt om in te checken op een werkplek. De Smart Working App geeft de gebruiker een overzicht van de beschikbare werkplekken en hij kan in een oogopslag zien waar collega’s zitten. Facilitymanagers kunnen met deze app rapportages opvragen die inzicht geven in het gebruik van de verschillende soorten werkplekken. Hiermee zijn ze in staat de kantoorruimte efficiënter te gebruiken, wat weer leidt tot lagere energie-, schoonmaak- en onderhoudskosten.

De jury: “Het bijzondere van de Smart Working App is dat zij zowel voor kantoorwerkers als facilitymanagers nuttig is. Kennis over het gebruik van kantoorruimte draagt niet alleen positief bij aan de efficiency en de kosten, maar zorgt er ook voor dat toekomstige kantoorgebouwen beter zullen worden ontworpen. Daarom verdient dit product de Special Award Respect.”

Over de GIO Erkenningen
GIO Erkenningen honoreren het vakmanschap van ontwerper en producent. Om voor deze erkenning in aanmerking te komen, moet een product onder meer voldoen aan eisen op het gebied van esthetiek, functionaliteit, innovativiteit, en materiaalkeuze. De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke organisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland. GIO Erkenningen bestaat dit jaar (2016) 30 jaar.