Energiezuinige en frisse scholen dankzij beheer op afstand

Combineren van de aanleg van een ventilatiesysteem met energiezuinige verwarming, koeling en verlichting maakt het mogelijk om investeringskosten terug te verdienen. Maar dan moeten de installaties goed op elkaar zijn afgestemd, werken op basis van bezetting en aanwezigheid, en goed worden ingeregeld, beheerd en onderhouden. Beheer op afstand is een ideale oplossing.

Cor Willemse van het Cambreur College, scholengemeenschap in Dongen: “In 2010 besloten wij het binnenklimaat van de school te verbeteren. We hebben ons verdiept in diverse mogelijkheden en gekozen voor een integrale klimaatinstallatie en beheer op afstand, via het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland. En zelfs met een goed ventilatiesysteem – voorheen was er dus géén ventilatie! – is het energieverbruik fors gedaald.” Dit komt doordat er alleen wordt verwarmd en geventileerd bij aanwezigheid, en door optimalisatie van de aanwarmtijd, een gradiënt regeling en een heel laag elektraverbruik. Schoolbestuur OMO in Tilburg, waar het Cambreur College onder valt, gaat het systeem nu ook toepassen bij andere scholen in Tilburg, Boxmeer en Dongen.

Integraal systeem, beheerd op afstand
“Scholen willen een fris en energiezuinig gebouw, beheersbare exploitatiekosten, installaties die doen wat ze moeten doen, en heldere managementinformatie. Liefst zo simpel mogelijk”, zegt Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland. In zo’n 200 bestaande scholen is de afgelopen jaren het Scholen°Concept toegepast. “Wij ontdekten dat de meeste scholen niet weten hoe ze installaties moeten bedienen, of ze werken en of ze leveren wat de scholen willen. De techniek interesseert ze in feite niet, als het maar functioneert. We hebben ook veel facilitair managers gesproken: zij missen de kennis en de tijd voor goed beheer en onderhoud, maar hebben wel managementinformatie nodig.”
Klimaatgroep Holland heeft samen met bestuursleden, directeuren en conciërges van scholen het Scholen°Concept ontwikkeld. Uitgangspunt was: het moet duurzaam, energiezuinig en comfortabel zijn. En simpel. Het Scholen°Concept bestaat uit één unit per lokaal, die werkt op basis van bezettingsgraad en aanwezigheid, en heeft een eenvoudig bedienpaneel. In een landelijke meldkamer worden de luchtkwaliteit, het comfort en de energieprestatie continu gemonitord en indien nodig bijgestuurd. Storingen worden snel gesignaleerd en verholpen.

Meer informatie over energiezuinige en frisse scholen is te vinden op www.greendealscholen.nl, via 085 – 303 26 02 of info@greendealscholen.nl. Of kijk op www.rvo.nl/frissescholen. Meer over het Scholen°Concept is te vinden op www.klimaatgroepholland.nl.

Lees het volledige artikel in de komende editie van Schooldomein, vanaf 29 november op deze website.