Stijn van Leest, student van het SintLucas wint NK Adobe 2019

Stijn van Leest (19) van het SintLucas uit Eindhoven is de winnaar van de tweede editie van het Nederlandse Kampioenschap Adobe en heeft zich daarmee geplaatst voor het wereldkampioenschap (Adobe Certified Associate World Championship) in New York. Deelnemers van het NK Adobe kregen de opdracht om in Photoshop, Illustrator of InDesign een poster te ontwerpen. De jury prees Van Leest om zijn creativiteit en lef.

“Het NK Adobe is in het leven geroepen zodat leerlingen hun creatieve skills kunnen etaleren. De ervaring en het Adobe-certificaat geven hen bovendien een kickstart op de arbeidsmarkt”, aldus Tom Vogels projectmanager NK Adobe. Waar dat toe kan leiden weet Boris Lammertse. Hij won het NK Adobe in 2017 en werkt inmiddels als brandmanager voor de wereldberoemde DJ Martin Garrix. Lammertse: “Hoewel ik het WK toen niet heb gewonnen, kreeg ik na de wedstrijd meteen een paar hele toffe opdrachten aangeboden. Inmiddels werk ik met veel plezier voor het team van Martin Garrix.”

Lees verder onder de foto

Groeiende vraag Adobe-specialisten
Aan het kampioenschap, georganiseerd door Slimindeklas.nl, doen leerlingen tussen de 13 en 22 jaar uit het voortgezet onderwijs en het mbo mee. “We zijn er trots op dat we dit jaar weer een NK organiseren en dat veel talentvolle deelnemers zich hebben aangemeld”, zegt Vogels. “Kunnen werken met Photshop, InDesign of Illustrator wordt belangrijker omdat er vanuit het bedrijfsleven steeds meer vraag naar is. Een Adobe certificaat maakt direct duidelijk wat je kunt op dat vlak”. Om te kunnen deelnemen aan het kampioenschap moeten studenten dit studiejaar hun Adobe certificering hebben behaald.

WK in New York
“Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik ben er ontzettend blij mee”, lacht winnaar Van Leest. “Het is mijn droom om later als kunstenaar mijn geld te verdienen met mijn tekeningen en ontwerpen. Die droom komt door het winnen van deze prijs een stukje dichterbij.” Afgelopen dinsdag deden de beste acht kandidaten een gooi naar de kampioenstitel. De jury beoordeelde de kandidaten onder andere op design, creativiteit en typografie. Het winnen van de titel levert Van Leest een volledig verzorgde reis naar New York op samen met zijn docent. Daar zal hij Nederland vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap Adobe dat plaatsvindt van 28 tot en met 31 juli.

Over Slimindeklas.nl
Slimindeklas.nl is een initiatief van SLBdiensten dat als missie heeft studenten, leerlingen en docenten vaardiger te laten worden met ICT. Dit doet zij door certificeringstrajecten te faciliteren die op een laagdrempelige manier kunnen worden ingezet in het onderwijs. De organisatie helpt en begeleidt docenten die deze certificeringstrajecten op willen zetten en is aanspreekpunt en distributiepartner voor leveranciers die deze certificeringstrajecten willen uitrollen in de onderwijsmarkt.

Op de foto: Stijn van Leest en Jeroen Borghsteede (directeur SLBdiensten)