Rotterdamse renovatie: Alhambra aan de Maas

Het Avicenna College kreeg een nieuwe thuishaven. RoosRos ontwierp de renovatie en uitbreiding van het jaren ’50 schoolgebouw in Rotterdam Zuid tot een echt Rotterdams gebouw met zichtbare verankering in de havenstad en ook met voelbare invloed van arabeske stijlelementen.

Jos Hermans, architect: “Het is een Nederlandse school, met een Islamitische grondslag; herkenbare elementen wilde de school graag terug laten komen in het gebouw.” Chahid Acharki, teamleider bedrijfsvoering: “Het moet geen moskee lijken of te opvallend zijn; we wilden vanuit de identiteit een schone, mooie uitstraling en zachte kleuren. Toen we met architect Jos Hermans van RoosRos Architecten spraken begreep hij wat we wilden.”

Jos: “We zijn gestart met de historie van de plek; wat kun je met het gebouw en wat moet je doen om een goed en toekomstgericht schoolgebouw te maken. Wij vinden rentmeesterschap belangrijk; het transformeren van het bestaande met respect voor de historie en waarde van een gebouw. Deze opgave hebben we pragmatisch opgepakt. De opzet van deze katholieke school uit de jaren ‘50 had een vergelijkbare opbouw met een Moors paleis, een Alhambra. Dat uit zich in een rondgang rond de patio, de excentrische entree en de locatie van de algemene ruimten aan de buitenzijde van het gebouw. In de aula is de bestaande structuur van pand goed leesbaar gebleven. Dat vind ik het mooie; de school is geen groot gebouw maar een kleinschalige school met een eigen verhaal.”

Meer over dat eigen verhaal leest u in Schooldomein #5.