Energy Academy scoort BREEAM outstanding

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil met de Energy Academy Europe (EAE) een icoon neerzetten op het gebied van architectuur en duurzaamheid. Het is het eerste energie-neutrale onderwijsgebouw in Nederland met een BREEAM outstanding certificaat. Een uitdagend project voor ingenieurs- en adviesbureau DGMR en het gehele ontwerpteam. Met een uitstekend resultaat.

“Het compacte gebouw is energie-neutraal en BREEAM outstanding. Dit was een grote uitdaging voor het ontwerpteam, waarbij de leden van het ontwerpteam BroekBakema, PvB architecten, ICSadviseurs, Arup, Wassenaar en DGMR boven zichzelf moesten uitstijgen en vooral integraal moesten denken”, vertelt DGMR-adviseur Bert Vrijhof. “Vanuit de integraliteit zijn bijzondere oplossingen gekomen, zoals het dak met de PV-panelen. Het dak is schuin oplopend en er liggen PV-panelen in een schuine stand op met daartussen glasopeningen in het dak, zodat er natuurlijk daglicht binnenkomt”.

“Het samen en integraal ontwerpen en bedenken heeft het beste in ons naar boven gebracht, waardoor we meer konden dan dat we individueel hadden kunnen brengen. De maatregelen rond duurzaamheid en techniek sturen veel meer het programma en de architect, waardoor het ontwerp veel meer is dan een ruimtelijk-functionele of architectonische invulling. EAE moet het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland worden, maar ook een gebouw zijn waarin mensen graag willen werken en elkaar kunnen ontmoeten”, aldus Vrijhof.

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto: Jeroen Bakker