Energy Academy Europe: nieuwe mijlpaal in luchtdicht bouwen

Ingenieurs- en adviesbureau DGMR realiseerde voor de Energy Academy Europe in Groningen een hogere luchtdichtheid dan bij zogenaamde Passiefhuizen als norm wordt gehanteerd. Dat blijkt uit een luchtdichtheidstest die dit weekend is uitgevoerd. Voor dit schoolgebouw met een inpandige wintertuin en een atrium van twintig meter hoog is dat een bijzonder resultaat.

Met behulp van een BlowerDoor met vier grote ventilatoren is de luchtdichtheid van de Energy Academy Europe (EAE) aangetoond. De test was de afsluiting van een uitdagend ontwerp- en uitvoeringstraject, waarin DGMR de eis had neergelegd om met dit schoolgebouw minimaal de norm van 0,15 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak (0,15 dm3/s.m2) te halen. Het gebouw is zo luchtdicht dat het net uitkomt onder deze Passiefhuis-norm, namelijk op 0,149 dm3/s.m2. Omdat EAE betrekkelijk weinig vloeroppervlak heeft ten opzichte van de vaak hoge ruimten, zoals een wintertuin en een atrium, is dit een opmerkelijk resultaat.

Nieuwe mijlpaal
In de niet-passieve bouw komt een waarde van 0,15 dm3/s.m2 met het bouwvolume van de Energy Academy nagenoeg nooit voor. Vergelijkbare gebouwen zitten normaal gesproken op een waarde rond de 0,4 tot 0,6 dm3/s.m2. Wanneer aan luchtdichtheid aandacht is besteed, komt de score uit tussen 0,2 en 0,4 dm3/s.m2. Het behalen van een extreem hoge luchtdichtheid is alleen realistisch als hieraan al in de ontwerpfase van een project aandacht voor is. DGMR was betrokken bij de principiële keuzen in het ontwerp voor duurzaamheid en heeft in de benchmark een nieuwe mijlpaal bereikt. Bouwcombinatie Friso-Koopmans zorgde voor de realisatie.

Luchtdichte scheidingen
Bij de meeste gebouwen vormen de gevels en daken de luchtdichte schil. Bij EAE brachten de adviseurs van DGMR ook interne luchtdichte scheidingen aan om te voorkomen dat lucht zou weglekken en energieprestaties achteruit zouden gaan. Het gebouw kent een labyrint (gangenstelsel) waarin verse ventilatielucht van onder het bouw wordt verplaatst naar de verblijfsruimten. Ook de wintertuin met een semi-buitenklimaat, het hoge atrium en de zonneschoorsteen waren potentieel ‘zwakke’ plekken in de luchtdichting. De test bewijst dat een gebouw met innovatieve oplossingen ook extreem luchtdicht kan zijn.

DGMR is partner van Schooldomein. Een andere partner, ICSadviseurs, heeft voor de Energy Academy Europe het programma van eisen opgesteld, de selectie
van architect en adviseurs uitgevoerd en het ontwerpproces begeleid.