Energie-inspecties bij 80 VO scholen in Limburg

Bij 80 VO scholen in Limburg zijn in 2017 energie-inspecties uitgevoerd door de Regionale Uitvoeringsdiensten. Met minimale maatregelen die weinig kosten, kunnen scholen gemiddeld 15 tot 20 procent energie en dus kosten besparen.

Fred Penners is toezichthouder bij de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord (RUD-LN). Samen met collega’s van de twee Limburgse RUD’s (RUD-ZL en de RUD-LN) heeft hij afgelopen jaar 80 VO scholen bezocht. Fred: “Zo’n 15 procent van de scholen is al actief met energie bezig. Een groot deel heeft echter nog geen weet van deze wetgeving en de energiebesparingsmogelijkheden.”

Lees verder onder de afbeelding

Blij met het advies
Waar valt snel energiewinst te behalen? Fred: “Onze toezichthouders weten door hun enthousiasme de scholen te overtuigen van de energiebesparingsmogelijkheden. Kleine zaken zoals herinregelen van de installaties kunnen soms meteen ter plekke met de technische dienst van de school worden opgepakt. Verwarmingsinstallaties staan meestal tijdens de vakanties wel uit of laag, maar hoe zit het met losse vrije dagen, zoals Carnaval? We geven ook tips. Zo verdienen tijdschakelklokken tussen kopieer-, koffie- en frisdrankautomaten zich door de energiebesparing vaak al binnen een jaar terug. Bewegingsmelders op toiletten zijn er tegenwoordig vaak al. Geïsoleerde leidingen ook, maar wat opvalt is dat de appendages vaak worden vergeten. Met overstap op LED verlichting is nog veel te halen, en ook met goede luchtbehandeling. Dat laatste bespaart niet alleen energie, maar geeft ook een gezonder binnenklimaat. De kunst is om voor grotere ingrepen zoals LED verlichting of HR++ glas, waar ook financiële middelen voor nodig zijn, het bestuur mee te krijgen. Vaak zijn de scholen blij met ons advies.”

Activiteitenbesluit
In het Activiteitenbesluit uit de Wet Milieubeheer staat dat alle gebouwen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar gebruiken, verplicht zijn energiemaatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Bijna alle VO scholen en ongeveer een kwart van de PO scholen vallen hieronder. 29 omgevingsdiensten houden toezicht en handhaven deze wet. Voor 2017 en 2018 heeft de rijksoverheid als actie uit het Nationaal Energieakkoord extra capaciteit hiervoor geregeld. Voor 19 sectoren zijn er Erkende Maatregel Lijsten gemaakt, waarmee de omgevingsdiensten de gebouwen controleren.