Eerste paal ROC Flevoland in Almere Poort

Donderdag 4 mei werd de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van ROC Flevoland in Almere Poort. Wethouder onderwijs René Peeters en bestuurder van het ROC Gerrit Vreugdenhil gaven het startsein voor de bouw van de nieuwe school, die naar verwachting voor de zomer van 2018 wordt opgeleverd.

ICSadviseurs begeleidt in opdracht van het ROC van Amsterdam dit project, van de visiefase tot en met de realisatiefase. Het betreft de nieuwbouw van een schoolgebouw van 6.500 m². Het ontwerp is in handen van BurtonHamfelt Urban Architecture en OZ architecten, beide afkomstig uit Amsterdam.

Community College
Het nieuwe schoolgebouw is in eerste instantie een gebouw voor de eigen studenten en medewerkers. Maar daar houdt het niet bij op. Het college maakt onderdeel uit van de omgeving en maakt contact laagdrempelig, zodat bedrijven, organisaties, (startende ondernemers) welkom zijn en zich welkom voelen om deel uit te maken van deze community. Het zijn gezamenlijk te gebruiken ruimten — geen eigen, aparte voorzieningen — die door derden worden gehuurd.

De belangrijkste voorzieningen die ook voor bezoekers gemakkelijk toegankelijk zijn in het gebouw zijn:

  • De Pioneerzone: kantoorwerkplekken voor start-ups die per dag, week of maand te boeken zijn, in open ruimte en inspirerende vergaderkamers of brainstormkamers. Voor externen en studenten.
  • Een openbaar, aantrekkelijk koffie-/lunchcafé voor studenten en bezoekers, toegankelijk van buiten.
  • Een auditorium annex theater- en danszaal die ook door anderen gehuurd kan worden tijdens en buiten onderwijstijden.
  • Een ‘Speakers-corner’, een laagdrempelige, openbare plek voor presentaties en lezingen in de centrale hal voor presentaties van (lokale) talenten, artiesten, ondernemers, sporters en studenten.

Tekst loopt door onder de beelden

Duurzaam
ROC Flevoland in Almere Poort wordt een toekomstbestendig gebouw. Dit betekent dat het een duurzaam gebouw is, gebouwd met materialen met een lange levensduur en in de basis een tijdloze uitstraling.

Transparant en overzichtelijk
Het gebouw wordt licht, overzichtelijk en transparant. Je ziet elkaar en wordt gezien en het is makkelijk je te oriënteren in het gebouw. Ook is er veel zicht op de omgeving waardoor school en omgeving natuurlijkerwijs in elkaar overlopen. De omgeving wordt zowel onderwijskundig als fysiek zoveel mogelijk geïntegreerd. Duidelijke, open verkeersaders zoals een brede (tribune)trap verbinden de verdiepingen. En een herkenbare entree en een duidelijk hart verbinden de hele school én de buitenwereld met elkaar. Het hart biedt centrale voorzieningen zoals horeca, zelfstandige werk- en overlegplekken en de speakers corner. Vanuit het hart zijn de drie opleidingsclusters bereikbaar: Business, Sports, Leisure & Hospitality. Zij krijgen elk een eigen zone en gezicht.