Eerste ‘Living Ocean’ productielijn ter wereld geopend

Ocean Ambassador Willemijn Peeters en wethouder Joost Reus openden donderdag 22 september de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Hiermee is een wezenlijke stap naar een oceaan zonder plastic gezet.

Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt.

Circulaire economie in de praktijk gebracht
Culemborgse bedrijven ontdekken samen wat mogelijk is in termen van plastic vermijden, opnieuw gebruiken, recyclen, en producten en processen herontwerpen, zodat ze minder plastic verspillen. Deze unieke vorm van co-creatie zorgt voor meer betrokkenheid en draagvlak voor een van de meest urgente uitdagingen in de wereld: de zorg voor een schone oceaan, zonder plastic soep.

In een ‘Living Lab’ kunnen partijen vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven. Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt.

[bericht gaat verder onder de foto]

Opening Living Ocean Productielijn

Vanzelfsprekende deelname
Voor Gispen was deelname aan dit project vanzelfsprekend als koploper in de branche op het gebied van Circulaire Economie. Directeur Operations Sander Birkhoff: “Bij de ontwikkeling van onze producten moet zoveel mogelijk circulair zijn geproduceerd. Het product moet lang meegaan en tot in het kleinste onderdeel herbruikbaar zijn, of in elk geval het milieu zo min mogelijk belasten. Op dit moment passen wij bijvoorbeeld stoelkuipen toe die bestaan uit 30% gerecycled plastic maar het ultieme doel: 100%, is nu binnen handbereik.”

Eerste ter wereld
Met de Living Ocean productielijn heeft Culemborg een wereldwijde primeur. Volgens initiatiefneemster Willemijn Peeters kan dit unieke initiatief een belangrijk voorbeeld vormen en bij navolging een bijdrage leveren aan het hergebruik van plastic. “De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten.

Een meer permanente vorm van productie, herhaling elders en opschaling behoren zeker tot de plannen. Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”

Geïnteresseerde bedrijven worden van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Zij kunnen zich wenden tot: connect@seariousbusiness.com.