Een 17e-eeuws klooster wordt getransformeerd tot muziekacademie om een symfonische omgeving vol daglicht en frisse lucht te creëren

In het Duitse Hammelburg heeft een klooster uit 1649 een nieuw leven gekregen. Na een renovatie valt er daglicht binnen in de eens zo donkere ruimtes van het oude gebouw. Vandaag genieten de gebruikers van het gebouw van natuurlijk licht in de multifunctionele ruimtes die een minimalistisch design hebben.

Dit voltooide renovatieproject begon in 2015 toen architecten Brückner & Brückner de opdracht kregen om de ruimtes te vullen met daglicht. Het centrale doel was om het oude gebouw via het ontwerp een tweede leven te geven. De gezamenlijke ruimtes omvatten een muziekacademie, compleet met concert- en repetitieruimtes, een keuken en een wooncomplex waar de studenten in hun vrije tijd kunnen ontspannen.

Er werd gekozen voor duurzame materialen en de originele kenmerken van het gebouw moesten behouden blijven. Ook de lichtstraten voor dit ambitieuze project moesten voldoen aan ambitieuze ontwerpdoelen, die de ruimtes een nieuwe bestemming zouden geven. Er werd gekozen voor modulaire lichtstraten. Deze beantwoordden aan de architectonische doelen van meer daglicht en ventilatie.

Bij de transformatie van het klooster werden modulaire lichtstraten in de hellende daken gemonteerd, die mooi aansluiten op het moderne design dat ook oorspronkelijke elementen in ere houdt, zoals de boogdeuren en de gevels met meerdere ramen. Nu valt er daglicht in een gebouw waar mensen wonen en symfonieën creëren, in muziekruimtes met een uitmuntende akoestiek.

Wilt u meer weten over VELUX Commercial en het ontwerpen van gezonde gebouwen klik dan hier!