Duurzaam en aardbevingsbestendig Kindcentrum in Middelstum geopend

Het tweede duurzame en aardbevingsbestendige kindcentrum dat TenW in de provincie Groningen heeft ontworpen is vorige maand onder grote belangstelling geopend. Het kindcentrum, dat de naam WIJland heeft gekregen, herbergt 2 scholen, een kinderopvangorganisatie en de dorpsbibliotheek.

Het speelse gebouw bestaat uit clusters die gesitueerd zijn rond een centraal hart. Dit hart wordt gemarkeerd door drie markante lichthappers die het eenlaagse gebouw een bijzondere identiteit geeft. De hoeken van het gebouw zijn voorzien van ronde loggia’s waardoor de onderwijsruimte zich eenvoudig naar buiten kan verplaatsen.

De centrale ontmoetingsruimte in het hart kan met paneelwanden gekoppeld worden met het speellokaal en het doe-lokaal. Hierdoor ontstaat een grote ruimte voor bijeenkomsten en voorstellingen. Rond en in het hart is overmaat ontstaan voor een keuken in combinatie met de personeelscorner. De bibliotheek sluit hierop aan, zodat er extra ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld een leestafel. Deze zone is zodanig af te sluiten, dat de bibliotheek er ook buiten schooltijden gebruik van kan maken.

Door deze flexibele opzet is het gebouw toekomstbestendig, waardoor het kan reageren op de demografische ontwikkelingen in dit krimpgebied. Tevens voldoet het duurzame kindcentrum aan de eisen van een Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG).

De realisatie van Kindcentrum WIJland is samen met de kindcentra die wij voor Loppersum en Ten Boer hebben ontworpen, een onderdeel van het scholenprogramma, waarbinnen onder regie van Nationaal Coördinator Groningen alle scholen in het aardbevingsgebied aardbevingsbestendig en toekomstbestendig worden gemaakt.