Transformatie Fatimaschool te Rotterdam

Scholen en architecten vinden elkaar bij het verbeteren van de leeromgeving
De weg naar een verbeterde leeromgeving is een proces waar veel scholen en schoolverenigingen mee te maken krijgen. Zo ook stichting RVKO, de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. Met 67 scholen op 90 locaties hebben zij een portefeuille met een grote diversiteit aan panden. Studio RTM en BREEDVELD werkten samen met Stichting RVKO bij het creëren van een open leeromgeving op de Fatimaschool in Rotterdam.

Behoeften aan flexibiliteit van ruimten
De klassieke indeling van het klaslokaal, waarbij kinderen allemaal zitten en naar hetzelfde schoolbord kijken, is verleden tijd. Er is een verbeterde leeromgeving gecreëerd, die past binnen de gewijzigde visie van Stichting RVKO. Zo wordt er echt gekeken naar de individuele behoefte van het kind. Onder welke omstandigheden leert een kind het beste en waar kan hij zich concentreren? In het traditionele klaslokaal, of juist in een kleine ruimte.

Oplossing in architectuur
Bij de verbouwing van de Fatimaschool werd de hulp van Studio RTM ingeschakeld. In samenwerking met BREEDVELD mobiele wandsystemen zijn er vier schuifwanden S110 en één paneelwand P110 geplaatst. De deur naar het klaslokaal is vervangen door een schuifwand met glas, wat coöperatief en anders leren gemakkelijker maakt dan ooit. Met behulp van de paneelwand in de gymzaal is het eenvoudig om groepen te koppelen, of juist te scheiden. Dankzij de flexibiliteit van de ruimte is onder andere personeelsproblematiek nu beter op te vangen.

Esthetische, functionele en technische aspecten komen samen
Het verbeteren van de leeromgeving is een uitdaging voor scholen en schoolverenigingen. De hoe-vraag is er één voor de architect. Tezamen met BREEDVELD mobiele wandsystemen kunnen zij het verschil maken bij het creëren van een open leeromgeving op scholen. Waar de architect kijkt naar het esthetische en functionele aspect van de ruimte, biedt BREEDVELD het juiste technische inzicht. Op basis van technische tekeningen adviseert BREEDVELD de architect over de specificaties van de wand, de bovenconstructie en de railconstructie.

BREEDVELD stimuleert leren in een open omgeving en stimuleert samenwerkingen tussen professionele partijen. Samen met architecten kunnen zij het verschil maken bij dergelijke vraagstukken op scholen.