Onderwijs-meubelserie HUBB wint ARC17 Award

De meubelserie HUBB, die Gispen en Mecanoo architecten ontwikkelden voor het onderwijs, heeft de ARC17 Meubel Award gewonnen. Het systeem bestaat uit een serie bouwstenen om een bestaande ruimte in verschillende zones in te richten. De indeling is eenvoudig aan te passen door de elementen anders te combineren. Op deze manier faciliteert het meubel verschillende manieren van onderwijs binnen de bestaande structuren van een gebouw.

Lees verder onder de foto

Arne Lijbers, architect bij Mecanoo: ‘Vanuit de ervaring met onze gebouwen merkten we dat er binnen die gebouwen nog heel veel ruimte is om verder te ontwerpen en betere omgevingen te maken. HUBB is het resultaat van een onderzoek naar de leeromgeving van de toekomst: een stimulerende plek waar verschillende activiteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.’ De jury, onder leiding van Diederik Fokkema, prijst de manier waarop het ontwerp inspeelt op een flexibel ruimtegebruik. Daarmee beantwoordt het meubel met een simpel systeem aan de behoeften van gebruikers in de veranderende werkomgeving.

Schooldomein publiceerde al enkele malen over HUBB. In mei van dit jaar over het succes van de meubelserie in de bibliotheek van de TU Delft. En in januari maakten we een verslag bij Fontys Hogescholen waar HUBB voor het eerst is toegepast.

Lees verder onder de foto

ARC17 Meubel Award
De ARC17 Awards werden op 30 november uitgereikt in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam. De prijs is een initiatief van de Architect dat de kracht van ontwerp belicht. Met ARC streeft de Architect ernaar om het ontwerpvak in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. Voor de ARC17 Meubel Award ontving de redactie van de Architect 26 inzendingen. De jury heeft bij deze inzendingen gezocht naar innovatieve ontwerpen die inspelen op de veranderende manier van werken.

Na haar overleg nomineerde de jury drie ontwerpen: PLANKSTAAL door MIRA, HUBB door Mecanoo en Gispen en collegezaalstoel Campus door Studio Leon Thier Architectuur/ Interieur. Uiteindelijk reikte de jury de ARC17 Meubel Award uit aan HUBB. Zij prijst de manier waarop het idee op een systematische manier is uitgewerkt tot een industrieel uitvoerbaar meubel. HUBB toont aan dat ontwerper en fabrikant elkaar kunnen versterken om samen tot nieuwe oplossingen te komen.

Lees verder onder de foto

Circulaire economie
HUBB is zowel in vorm als materialisatie uniek, en wordt volgens de principes van de Circulaire Economie geproduceerd. Bij veranderende behoefte is HUBB eenvoudig en duurzaam te hergebruiken. HUBB is ontworpen voor het onderwijs, maar ook zeer geschikt om toegepast te worden in kantoren, culturele instellingen of in de zorg.