Ode aan Lino met de Forbo Jong Talent Prijs

Jubilerende Ode aan Lino groots en feestelijk van start

De Ode aan Lino, die dit jaar vijf jaar bestaat, is vorige week groots en feestelijk van start gegaan in het Zaans Museum. Het jaarlijkse kunstevenement van Forbo Flooring en het creatieve bedrijf Atelier Open heeft tot doel om de linosnedekunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Vast onderdeel van de Ode aan Lino is de Forbo Jong Talent Prijs, een wedstrijd voor grafische MBO-opleidingen uit het hele land met dit jaar industrie als thema. Wessel Westerveld van het Grafisch Lyceum in Utrecht won dit jaar de eerste prijs met een fraaie grafische zwart-wit prent. Met de Forbo Jong Talent Prijs willen Forbo Flooring en Atelier Open jongeren en scholieren enthousiasmeren voor de linosnede. In een workshop krijgen leerlingen eerst de kneepjes van het linosnede maken bijgebracht en vervolgens gaan zij klassikaal aan de slag. Dit jaar namen zeshonderd leerlingen van zes MBO-scholen deel en werden er ruim driehonderd linosnedes ingestuurd.

Expositie
De ingezonden lino’s werden beoordeeld door een deskundige vakjury. Die bestond uit de grafici Thom Thijsse, Michiel van Nieuwland, Olivia Ettema en televisiemaker en schrijfster Daphne Bunshoek (die binnenkort een kinderboek uitbrengt met eigen lino-illustraties). Daarnaast zaten Edith Brouwer en Erik Timmermans van Atelier Open in de jury. De jury selecteerde eerst twintig genomineerde linosnedes en van daaruit werd – na intensief overleg – de winnaar gekozen. Alle linosnedes zijn terug te zien op de Ode aan Lino expositie tot en met 2 februari te zien in het Zaans Museum in Zaandam.

Lees verder onder de foto’s

Jubileumboek
Het eerste lustrum van Ode aan de Lino werd ook gevierd met de presentatie van een boek. Erik Timmermans van Atelier Open overhandigde het eerste exemplaar van de speciale uitgave ‘Ode aan de Lino’ aan Michiel van Nieuwland, werkzaam bij Forbo en verwoed promotor van de linosnedekunst. Met het jubileumboek willen Forbo en Atelier Open de lezer meenemen in de wereld van de linosnedekunst en deze kunstvorm aandacht geven. Zo staan er een aantal mooie interviews met kunstenaars in het boekwerk. Linosnedes van bijvoorbeeld Picasso en een Nederlandse kunstenaar als Bert Brouwer laten daarnaast de grote diversiteit aan technieken en toepassingsmogelijkheden van de linosnedekunst zien. Olivia Ettema maakte speciaal voor de gelegenheid een Ode aan Lino driekleuren-prent, die niet alleen op de kaft van de softcover-versie pronkt, maar in de luxe editie (met linoleum kaft) ook als originele prent is bijgestoken.

Linosnedekunst
De relatie tussen linosnedekunst en Forbo kent een lange geschiedenis. Niet alleen omdat kunstenaars Forbo-linoleum gebruiken, maar ook omdat Forbo Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel heeft staan. Kunst hoort daar zeker bij en Forbo ondersteunt graag initiatieven die de linosnedekunst meer bekendheid geven.

Kijk voor veel meer informatie over de Ode aan Lino op www.forbo-flooring.nl/ode-aan-de-lino en www.atelieropen.nl/ode-aan-de-lino.