Minder tijd kwijt aan IT

Scholen zijn veel tijd kwijt aan IT-beheer. Alle beschikbare IT-toepassingen integreren tot een werkbaar geheel, dat altijd beschikbaar is voor medewerkers én studenten, is vaak een grote uitdaging. Het helpt als IT-beheerders daarbij gebruik kunnen maken van de ervaringen van anderen.

Door Max van Eeghen

Scholen zijn uitdagende omgevingen voor IT-beheerders. Op een scholengemeenschap of campus lopen al snel duizenden studenten rond, die allemaal veel makkelijker met IT omgaan dan de gemiddelde volwassene. Ze gebruiken smartphones, laptops, tablets, smartwatches en spelcomputers, en ze zijn er als de kippen bij om al die apparaten te koppelen aan de netwerken, printers en andere apparatuur van de school.

De school heeft zelf ook apparatuur die het wil gebruiken voor de leerdoelen, van smartboards en datacenters tot digitale onderzoeksapparatuur. En dat alles maakt gebruik van een uitgebreide verzameling toepassingen, van generieke SaaS office applicaties tot mobiele toepassingen en de meest exotische on-premises legacy programma’s. Een beetje campus is een enorme vergaarbak van data-genererende devices waar geregeld nieuwe applicaties aan worden toegevoegd en waar zelden oude software wordt verwijderd.

De integratie van al die applicaties, apparatuur en datastromen is voor ieder IT-team een serieuze uitdaging. In de chaotische wereld van het onderwijs, waar IT-budgetten toch al niet tot in de hemel reiken, is het daardoor buitengewoon lastig de regie over IT in handen te houden. Zeker als voor iedere integratie opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.

Gelukkig kan het simpeler. Als het gaat om te koppelen devices, applicaties en databronnen, lijkt het misschien of het aantal mogelijke combinaties oneindig is, maar in de praktijk is het overgrote deel van de integraties al eens eerder gedaan. Het scheelt enorm veel tijd als het IT-team die ervaring kan inroepen en een succesvolle integratie simpelweg kan kopiëren. De door scholen veel gebruikte integratiespecialist Boomi heeft onderzoeksbureau Forrester laten uitrekenen dat integraties dankzij zo’n database gemiddeld vier tot acht keer sneller verlopen.

In de academische wereld is voortbouwen op de kennis en ervaring van anderen heel gebruikelijk. Ook voor IT is het aantrekkelijk een dergelijke kennisuitwisseling te stimuleren. Uiteindelijk ligt de meerwaarde van IT er vooral in dat het ons allemaal werk uit handen neemt waar we liever zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Als de IT-afdeling tijd kan winnen door gebruik te maken van de ervaringen van collega’s op andere campussen en scholengemeenschappen, is het zonde die kans te laten liggen.
Max van Eeghen is Regional Sales Director Central Europe bij Boomi