Koninklijke Ahrend introduceert De LAURA®

In aanloop naar Wereld Trombose Dag op 13 oktober 2016 hebben Stichting Project Laura en Koninklijke Ahrend samengewerkt om de droom van Laura Brussaard tot werkelijkheid te laten komen: de productie van De LAURA® fauteuil. Een fauteuil met een bijzonder verhaal. Laura Brussaard studeerde Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam en is door het gebruik van de anticonceptiepil in combinatie met een erfelijke afwijking op 17-jarige leeftijd overleden. De opbrengst van de stoel gaat volledig naar Stichting Project Laura. Deze stichting zet zich in om bewustwording rondom het gebruik van de pil, en het daarmee verhoogde risico op trombose, te vergroten.

De droom van Laura
In 2012 begon Laura vol energie aan haar studie Product Design waar zij bezig was haar droom te verwezenlijken: meubels ontwerpen waar kwetsbare groepen zich veilig in kunnen voelen. Helaas heeft zij haar droom niet zelf kunnen waarmaken; ze werd getackeld in de aanloop naar het echte leven.
In de eerste maanden van haar studie ontwerpt ze een stoel die het doel heeft te fungeren als een veilige plek voor iedereen. Ze schetst een stoel die omkeerbaar is met een verschil in zithoogte, voor zowel kinderen als volwassenen. Om Laura’s droom uit te laten komen, is haar schets uitgewerkt door medestudenten en designer Bas Pruyser. Samen met het Ahrend design team is de schets verder ontwikkeld tot een prototype dat uiteindelijk tot leven is gekomen in De LAURA®.

schets-de-laura-600x300

Een onschuldig griepje
Wat begon als een onschuldig griepje, bleek veel meer dan dat. Laura voelde zich niet zo lekker, ze was moe en soms wat duizelig. Het zijn vage klachten waar ook de huisarts niets mee kan. Vermoeidheid of een aankomende griep, luidt de diagnose. Het in eerste instantie ongevaarlijke kwaaltje, bleek een kwaadaardig gevolg van het gebruik van de anticonceptiepil in combinatie met een erfelijke afwijking. Een trombose leidde tot een longembolie en na vier dagen tot een fatale hartstilstand. Koninklijke Ahrend en Stichting Project Laura zetten daarom haar droom voort: een omkeerbare comfortabele fauteuil voor zowel kinderen als volwassenen.

“Ik weet nog goed dat Gerard (de vader van Laura) het verhaal en het ontwerp van Laura voor het eerst aan ons presenteerde. Beide hebben een diepe indruk op ons gemaakt. We voelen ons oprecht vereerd dat wij mogen helpen de droom van Laura te kunnen verwezenlijken en in deze vorm ook iets te kunnen betekenen voor de Stichting Project Laura”, aldus Arnold Struik, Concept & Design Director bij Ahrend.

Stichting Project Laura
Stichting Project Laura is opgericht door de ouders van Laura: Gerard en Anita Brussaard. Gerard Brussaard: “Met Stichting Project Laura willen we onder een groter publiek bekend maken dat dit vaker gebeurt bij jonge meisjes. De pil kan, helemaal in combinatie met een erfelijke afwijking, snel verkeerd uitpakken. Met de verkoop van De LAURA® willen wij meer aandacht en bewustwording creëren bij (huis)artsen, om deze gevaarlijke combinatie eerder te herkennen.”

Meer informatie over De LAURA® fauteuil, haar verhaal en informatie over trombose is beschikbaar op stichtingprojectlaura.nl en ahrend.com/delaura.