Duurzaamheid zit in ons DNA

Als ingenieurs en adviseurs van de toekomst creëren we graag inspirerende leeromgevingen. Ze helpen leerlingen op weg die een hele toekomst voor zich hebben. Die aandacht voor de toekomst brengen we terug naar het gebouwontwerp. Duurzaam en innovatief, met tegelijk aandacht voor daglicht en akoestiek.

Als bouwfysisch adviseur zit duurzaamheid in ons DNA. Duurzaamheid is het minimaliseren van het energiegebruik, maar wat DGMR betreft ook het maximaliseren van comfort en het nadenken over hergebruik van materialen. Goed comfort komt de prestaties op scholen ten goede en zorgt voor een goed leerklimaat voor leerlingen en docenten.

Exploitatie
Naast duurzaamheid wordt gezondheid voor scholen steeds belangrijker. Wij kennen de praktijk goed en hebben samen met onze dochter BBA Binnenmilieu ruim 150 mechanisch geventileerde scholen onderzocht. Daaruit blijkt dat de praktijk vraagt om simpele robuuste en onderhoudsvriendelijke oplossingen. Er is meer dan ventilatie en juist die andere aspecten betrekken we er al in de ontwerpfase bij. We kijken verder dan alleen ‘frisse scholen’ en besteden ook aandacht aan bouwfysica, (thermisch) comfort, circulariteit, daglicht, akoestiek en veiligheid. Zo gebruiken wij een integrale benadering om een prettig gebouw voor de gebruiker te maken.

Ook zijn er steeds meer scholen die aantoonbaar duurzaam en gezond willen zijn, omdat ze daarmee energiegebruik terugdringen en een gezonde leeromgeving belangrijk vinden. Wij hebben veel ervaring bij het behalen van een certificaat op dit gebied (WELL OF BREEAM) en geven graag advies. Maar ook zonder de officiële certificering is het mogelijk aspecten van deze certificering mee te nemen in de plannen. Zo til je je school naar een hoger niveau zonder veel extra kosten.

Voorbeelden
Wij hielpen het Ashram College om een comfortabel, veilig en energiezuinig schoolgebouw te creëren dat ruimte biedt aan de veelzijdigheid van leerlingen, docenten en medewerkers. Op het dak van het Ashram College staan 353 zonnepanelen, er werd thermische isolatie, LED-verlichting, stadverwarming en -koeling toegepast.

We begeleidden De Tapijnkazerne (Universiteit Maastricht) naar een BREEAM-excellent certificaat (4*) en een Well Silver Certificaat. Ook is het gebouw Energie Neutraal en all electric. De elektriciteit voor het gebouw komt van een zonnepark in de buurt en overal pasten ze ledverlichting toe

De Energy Academy (Rijksuniversiteit Groningen) is energieneutraal en behaalde een BREEAM Outstanding certificaat. Dit was een grote uitdaging voor het ontwerpteam, waarbij alle leden boven zichzelf moesten uitstijgen en vooral integraal moesten denken. Dat leidde tot een geweldige leer- en werkomgeving en vooral een heel duurzaam gebouw. Graag linken naar

Onderzoek
We denken vooruit en delen onze kennis. Naast projecten doen we haalbaarheidsstudies en zijn we actief in het initiëren en begeleiden van afstudeeronderzoek. Hiermee blijven we kennis vergaren en passen we waar mogelijk innovatieve oplossingen in.

Fotografie: Petra Appelhof