De Leer-Kracht zit in het kind

Mijn oproep aan het onderwijs: noem de leerkracht geen leerkracht meer! Verander de betekenis van het woord leerkracht, maar voor de duidelijkheid: schaf het woord niet af. Het is een dubbelzinnig woord. Decennia geleden vonden we het misschien een prachtig sekseneutraal woord, maar mijn ervaring is dat de leerkracht wordt gezien als een kracht in veel betekenissen van het woord. Ben je een krachtige persoonlijkheid? Of sta je in je kracht én heb je de kracht om kinderen in hun eigen leerkracht te zetten?

Huh, kinderen in hun leerkracht zetten? Ja, dat lees je goed. De leer-kracht van een kind is niet de persoon die voor de klas staat. Het is de kracht van een kind om te leren. Om zich te ontwikkelen en te ontdekken waar het goed in is. Wat mij betreft is dát nu de betekenis van het woord leerkracht!

En hoe heet dan die krachtige persoon die voor de klas staat en kinderen stimuleert, motiveert en in hun leer-kracht zet? Ik weet het nog niet. Zomaar wat ideeën: krachtbouwer, ontwikkelcoach, krachtzetter? Laat ik voor nu, bij gebrek aan beter, het woord docent gebruiken. Dit is zeker niet het woord dat de lading dekt voor de verantwoordelijkheden van deze persoon, maar iedereen kent het. Wikipedia geeft een mooie uitleg: een docent is iemand die onderwijs verstrekt.

Het woord kracht heeft trouwens veel betekenissen. Ik vind dit de mooiste: kracht wordt als middel gebruikt om iets of iemand in beweging te brengen of van richting te doen veranderen. Dat is wat docenten dagelijks doen. Om de ontwikkeling van een leerling op gang te brengen, in beweging te houden of bij te sturen waar nodig. Ik heb docenten hoog zitten, omdat ik in mijn werk bij Schooljudo zie dat zij die toppers zijn die onze methodes mee de klas in nemen, omdat ze zien dat kinderen tijdens Schooljudo uit hun schulp kruipen, meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor leerkracht ontwikkelen. Want leerkracht heeft met zelfvertrouwen te maken. Positieve energie helpt enorm en daar speelt die actieve docent een belangrijke rol in. Maar dat is veel meer dan alleen onderwijs verstrekken. Dus …

Bij dezen doe ik een oproep aan iedereen die, net als ik, vindt dat de persoon voor de klas een andere benaming moet krijgen. Een waardige titel die de lading dekt van wat hij of zij elke dag doet. Laat via de social mediakanalen van Schooldomein (Facebook, Linkedin, Twitter) weten hoe diegene voor de klas vanaf schooljaar 18/19 zou moeten heten. Samen zorgen we ervoor dat die duizenden toppers in ieder geval in naam de waardering krijgen die ze verdienen.

Ivar Spierings | Schooljudo.nl

Bekijk deze column in de online editie van Schooldomein of download de column in pdf.