Akoestiek als basiskwaliteit van het schoolgebouw

Basisschool De Schrank in het Midden-Limburgse Ospel was lange tijd gehuisvest in een schoolgebouw uit de jaren ’50. Het gebouw voldeed niet meer aan de huidige standaard en dus werd besloten tot vernieuwbouw.

Directeur Henk Martens: “We hebben vanaf het allereerste begin aandacht gevraagd voor een goede akoestiek en het binnenmilieu. Ik ken gebouwen waar het op dat vlak mis is gegaan en dat wilde ik bij dit project absoluut voorkomen.”

Op het gebied van binnenmilieu was het uitgangspunt om te voldoen aan het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B en dat is ruimschoots gehaald. De hele school is voorzien van led verlichting, er is een duurzaam klimaatsysteem toegepast en met de Ecophon Gedina A plus Extra Bass, voor het laag frequente geluid, zit het met de akoestiek ook goed. In overleg met de architect is vanaf het begin besloten, om met een gesloten systeemplafond te gaan werken. In verband met de akoestiek in combinatie met de flexibiliteit en toegankelijkheid, is dit een voor de hand liggende keuze.

Docente Wilma Willekens: “Ik had altijd mijn radio aan staan maar ik merk dat ik dat niet meer doe sinds ik hier zit. Als er een hoop commotie is, bijvoorbeeld in de centrale hal waar veel kinderen bij elkaar komen, is het geluid nog niet overheersend. Er hangt hier een hele fijne sfeer, dat is echt een luxe. Het mooiste compliment komt misschien wel van mijn dochter Noortje Willekens (25). Noortje heeft een gehoorbeperking en het eerste wat ze zei toen ze hier binnenkwam was: Mam, wat is de akoestiek hier fijn.”

Lees hieronder het volledige artikel.

Foto’s: Hugo de Jong