“Een schoolvoorbeeld van contextrijk leren”

De STC Group is wereldwijd toonaangevend op het gebied van opleidingen voor operationele en managementfuncties in de logistieke en transportketen en de procesindustrie. De STC Group verzorgt onderwijs voor de gehele keten van scheepvaart, havens, transport en logistiek en de havengebonden olie- en chemiesector.

Impressies en tekeningen: DP6 architectuurstudio
Foto’s: Christian Richters, Marcel van der Burg

DP6 architectuurstudio heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe huisvesting voor het VMBO en MBO van de STC Group, samen de STC Campus Waalhaven. Het VMBO gebouw is al gerealiseerd, de MBO nieuwbouw is dit jaar opgeleverd. De buitenruimten van de beide gebouwen lopen in elkaar over, verbonden door een brede trap. Hiermee is het geheel vormgegeven als één campus. De nieuwbouw wordt het visitekaartje voor de STC Group. Het gebouw straalt een grote ambitie, durf en trots uit en is krachtig en herkenbaar naar de Waalhaven. Bovendien moet het een vitrine zijn voor wat er binnen gebeurt: logistiek, haven, vervoer, werken, onderwijs.

Lees verder onder de foto

TROTS
De studenten moeten trots kunnen zijn dat zij een opleiding volgen bij de STC Group. De cultuur van de STC Group kenmerkt zich door een fascinatie voor het vak, een sterke betrokkenheid met de leerlingen en een goede relatie met het bedrijfsleven en de praktijk. De nieuwbouw ‘ademt’ praktijk om de leerlingen te motiveren en stimuleren. Het wordt een uitdagende en inspirerende leeromgeving waar de leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Het gebouw moet ruimte bieden aan de verscheidenheid van talenten van de leerlingen. De praktijk van Havens, Transport, Logistiek, Luchtvaart en Rail moet overal zichtbaar en voelbaar zijn. Dit gebeurt door de materialisatie van het interieur met verwijzingen naar transport en techniek en door het zichtbaar maken van de simulatieruimten en het gebruik van fotowanden.

Lees verder onder de foto

HAVENACTIVITEIT
De Waalhaven wordt in de komende decennia het toneel van een grootscheeps transformatieproces. Met de realisatie van de tweede Maasvlakte zal de trend die bij de eerste Maasvlakte is ingezet – een west- of zeewaartse verschuiving van havenactiviteit – verder doorzetten. Daarmee komt de komende jaren gebied vrij voor nieuwe economische activiteiten. De kantoren voor maritieme dienstverlening krijgen ruimte langs de Waalboulevard in de Waalhaven, recht tegenover de locatie van de STC Group. Hier profiteert de STC Group van door een goede congresfaciliteit te bieden met een inspirerend uitzicht op scheepvaart en transport. Hiermee wordt de goede relatie van de STC Group met het bedrijfsleven verder versterkt.

Lees verder onder de foto

 

STOER
De materialisering heeft een sterke scheepvaart- en transport-esthetiek. Het gebouw heeft een stoere functionele materialisering, die onderhoudsarm en robuust is. Het gebouw is inspirerend door de verwijzingen naar scheepvaart en transport in de vorm van oefendekken, kranen en stalen relingen met netten. Daarnaast prikkelt het gebouw door gebruik te maken van kleur en bamboe. De staalconstructie, alle staalverbindingen, vakwerken en stabiliteitskruisen, zijn in het zicht. Ook de installatietechniek mag gezien worden.

TRANSPARANTE GEVELS MET EEN SPECTACULAIR UITZICHT
De entree van het MBO bevindt zich op de plint van de parkeergarage en is met een brede trap te bereiken. Het hoofdvolume steekt zeven meter uit over de dubbelhoge entree. Hierdoor presenteert de STC Group zich prominent en stoer aan de Waalhaven. Hieronder staat een zware staalconstructie die refereert aan de techniek van kranen. De voorzijde van het gebouw is transparant, waardoor er een etalagewerking ontstaat die de buitenwereld kennis laat maken met wat de STC Group te bieden heeft. Aan deze gevels liggen de bijzondere functies die laten zien waar de STC Group trots op is. Het voordeel is dat deze gevel op het noorden ligt, waardoor deze grote transparantie gerealiseerd kan worden zonder de warmtelast door zoninstraling. In de glazen gevels hangen gesloten volumes in verschillende kleuren van verticaal damwandprofiel. Deze verwijzen naar beelden van transport en containers, wat versterkt wordt door de plasticiteit.

Lees verder onder de foto

Beide gebouwen van de campus hebben een heldere structuur. De onderwijsruimten liggen aan de relatief dichte oost- en westgevels in twee flexibele zones. Hiertussen liggen de ruimtelijke centrale zones met trappen, vides, pleinen, thuisbases voor sectoren en open computerwerkplekken. De centrale zone is transparant naar de Waalhaven en naar de zendmast. Hierdoor is er een duidelijke oriëntatie, veel uitzicht en daglicht tot diep in het gebouw. In deze zone liggen ook vides zodat verdiepingen met elkaar verbonden worden, het gebouw luchtig voelt en er veel contact mogelijk is tussen docenten en deelnemers. De vides zijn echter nooit hoger dan drie bouwlagen, zodat het gebouw een menselijke maat heeft.

DP6 architectuurstudio is een architectenbureau met projecten op het gebied van infrastructuur, utiliteitsbouw, woningbouw, stedenbouw, landschap en interieur. DP6 realiseert hoogwaardige en duurzame architectuur waarbij de wensen van de opdrachtgever en gebruikers centraal staan. Kijk voor meer informatie op www.dp6.nl.

Lees het artikel hieronder in de online editie van Schooldomein.

DELEN