Scholenactie Jantje Beton Loterij 25 mei van start

Vanaf woensdag 25 mei komen 21.000 kinderen van ruim 200 basisscholen in Nederland in actie voor buitenspelen. Dan start de lotenverkoop voor de Jantje Beton Loterij. Deelnemende scholen besteden de helft van de opbrengst aan spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. Met de andere helft ondersteunen deelnemende scholen buitenspeelprojecten van Jantje Beton.

De helft voor de school, de helft voor Jantje Beton
De leerlingen verkopen van 25 mei tot en met 8 juni loten voor Jantje Beton. Deelnemende scholen mogen de helft van de opbrengst houden voor spelen en bewegen op en rondom het schoolplein; ten behoeve van het aanschaffen van buitenspeelmaterialen of bijvoorbeeld voor het opknappen van het schoolplein. Met de andere helft ondersteunt de school buitenspelen en bewegen voor kinderen in een verarmde speelomgeving. Zo houden Jantje Beton en deelnemende scholen kinderen spelenderwijs in beweging.

Belang van buitenspelen voor schoolgaande kinderen
Buitenspelen is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger; 1 op de 5 kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten[1]. Terwijl buitenspelen essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen betekent leren. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat bewegen een positief effect heeft op de gezondheid van kinderen en jongeren.

Zo heeft buitenspelen een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en / of binnen spelen. Buiten leren kinderen hun eigen creativiteit en fantasie te gebruiken. Of het nu gaat om spelregels bedenken, samenwerken of omgaan met winnen en verliezen. Kinderen leren spelenderwijs belangrijke vaardigheden die nodig zijn om zichzelf staande te houden in de huidige, prestatiegerichte maatschappij.

Schoolplein in top 3 favoriete speelplek
Zeker in een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen en bewegen op en rondom het schoolplein gaan. Het schoolplein staat in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen en biedt kinderen goede mogelijkheden om tijdens en na schooltijd actief te kunnen zijn en hun batterij op te laden.

Jantje Beton vindt buitenspelen een must voor ieder kind en wil voorkomen dat buitenspelen uit het leven van kinderen verdwijnt. Daarom ondersteunt Jantje Beton verschillende initiatieven voor het verbeteren van buitenspeelmogelijheden voor kinderen. Denk aan buurtbewoners die braakliggend terrein omtoveren tot bruisende ontmoetingsplek voor de hele buurt. Of een school die van hun schoolplein een avontuurlijk en natuurlijk buurtspeelplein maakt. Bekijk de activiteiten op www.jantjebeton.nl/wat-doen-we.

Wat doen scholen met de opbrengst
In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst hun buitenspeelmaterialen aangeschaft, speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht.

Zo hangen de Leerlingen van RK Basisschool De Berkhaag in Herwen na deelname aan de Jantje Beton Loterij regelmatig ondersteboven van plezier aan hun nieuwe duikelrek. En de leerlingen van CBS De Zwaluw in Leiden zijn super blij met hun nieuwe zand- en watertafel!