Prettig en ruim Ashram College in Nieuwkoop

Foto Pim Bakker Fotografie

Vandaag nemen leerlingen en docenten het nieuwe Ashram College in Nieuwkoop in gebruik. DGMR was vanaf de ontwerpfase bij het energiezuinige en compacte schoolgebouw met ‘centrale hart’ betrokken als adviseur akoestiek, duurzaamheid en brandveiligheid.

De wens van het Ashram College was een schoolgebouw te creëren dat ruimte biedt aan de veelzijdigheid van leerlingen, docenten en medewerkers. Maar wel vanuit een verbindende centrale ruimte en op een duurzame manier. Op basis van het ontwerp van Broekbakema was DGMR betrokken bij de vertaling van de wensen naar een comfortabel, veilig en energiezuinig schoolgebouw midden in Nieuwkoop. Het ontwerp kenmerkt zich door het afgeronde volume met drie vleugels van twee verdiepingen die door een centrale ontmoetingsruimte verbonden zijn. Prettig en ruim van binnen, compact van buiten. Bouwer Vink+Veenman heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw.

Duurzame oplossingen
De geluidisolatie van de binnenwanden in de lokalen houdt het geluid uit andere ruimten buiten. Ook de gevel is zo ontworpen dat geluid van langsrijdend verkeer of van het schoolplein de lessen niet verstoort. De toegepaste materialen in het gebouw zijn brandveilig. En leerlingen, docenten en medewerkers kunnen veilig vluchten, ook bij een grote bijeenkomst in de centrale ontmoetingsruimte. Op het dak van het Ashram College staan 353 zonnepanelen. Samen met duurzame oplossingen als thermische isolatie, LED-verlichting, stadsverwarming en -koeling zorgen ze voor een energieprestatie (EPC) gelijk aan nul.

We zijn trots op het resultaat en wensen leerlingen, docenten en medewerkers veel plezier in hun nieuwe gebouw.

Lees ook dit artikel over hoe het Ashram College voorsorteerde op energieneutraal.