Nieuwe school is voor Sharon ‘een geschenk uit de hemel’

Sharon heeft weer een plek. ‘Haar school is een geschenk uit de hemel,’ zegt haar gezinshuismoeder Mirjam. Mirjam en haar man hebben een lange zoektocht met veel strijd achter de rug nadat Sharon vastliep op haar school en thuis kwam te zitten. Ondertussen zorgden ze voor thuisonderwijs in de garage. ‘Maar Sharon is super sociaal, ze raakte thuis volkomen geïsoleerd.’

Via via stuitte Mirjam op Maupertuus. Mirjam: ‘Doordat het een particuliere school is, zitten ze niet vast aan een systeem maar kunnen de medewerkers echt naar de behoeften van het kind kijken. De financiering was daardoor wel lastig, maar daar hebben we gezamenlijk een oplossing voor gevonden. Sharon is niet meer angstig. Ze voelt zich veilig.’

Tekst gaat verder onder de video

Sharon was een van de vele kinderen die langdurig niet naar school kon. Mede om het aantal thuiszitters terug te dringen werd de Wet Passend Onderwijs in 2014 ingevoerd. In 2015 schrijft Marc Dullaert, dan nog kinderombudsman, in zijn rapport dat er nog steeds onvoldoende maatwerk en ondersteuning zijn voor ouder en kind.

Inmiddels is Marc Dullaert aanjager van het thuiszitterspact; een overeenkomst om het thuiszittersprobleem aan te pakken dat in juni 2016 is ondertekend door scholen, gemeenten en drie ministeries. In oktober 2016 merkt Dullaert op dat er nog steeds duizenden kinderen volstrekt onnodig thuiszitten. Een van de knelpunten is een slechte samenwerking tussen gemeenten, scholen, en instanties als jeugdzorg. Daarnaast geeft hij aan dat het aantal kinderen dat in Nederland niet naar school gaat omdat er geen passend onderwijs voor ze wordt gevonden, flink kan – en moet – worden teruggedrongen.

Maupertuus zet zich zoals veel organisaties en mensen in voor thuiszitters. Met het initiatief Mauperthuis probeert de school jaarlijks minimaal vijf thuiszitters naar school te krijgen bij Maupertuus. Maar om nog veel meer kinderen naar school helpen, is een speciaal team samengesteld waarin ook ouders meepraten met gemeenten, samenwerkingsverbanden, de LANSbrekers, Marc Dullaert en politici in den Den Haag. Om met hun gedeelde kennis en expertise tot oplossingen te komen voor de thuiszittersproblematiek.

Klik hier voor meer informatie over Maupertuus.

De video is mede mogelijk gemaakt door Stichting Lotje & Co.