Marnix Academie Utrecht: Alles doen binnen de mogelijkheden

Veel minder CO2-uitstoot en steeds minder energieverbruik. De Marnix Academie in Utrecht maakt op vele manieren werk van duurzaamheid en het milieujaarverslag 2019 ziet er dan ook indrukwekkend uit.

Tekst Eddy Steenvoorden

Tegelijk valt te lezen dat de pabo het met de huidige groene koers niet gaat redden om in 2050 energieneutraal te zijn. “We zitten een beetje in een spagaat,” erkent hoofd van het bedrijfsbureau Marc Linthorst. De afgelopen jaren is zorgvuldig gekeken naar mogelijke verbeteringen in de duurzame koers en is veel vooruitgang geboekt. “We hebben ons gefocust op het gebouw, maar vergaten daarbij een beetje wat het onderwijs nodig heeft.”

 Huisvestingsplan

Dat is vorig jaar wel gebeurd, met een duidelijke conclusie: het gebouw is te klein voor de onderwijsambities van de pabo, uitbreiden of verhuizen is noodzakelijk. En die conclusie heeft uiteraard invloed op het beleid: grote investeringen worden uitgesteld totdat de toekomst duidelijk is. De klimaatdoelstellingen worden onderdeel van een nieuw huisvestingsplan. “Je kan aan meerdere maatregelen denken die ons momenteel nog verder zouden helpen als het om duurzaamheid gaat. Gevelisolatie is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar niet nu de toekomst onzeker is.”

Zonnepanelen

Anderhalf jaar terug kwamen er wel 130 zonnepanelen op het dak te liggen, meer was niet mogelijk vanwege de beperkte dakbelasting. “We zouden de constructie misschien aan kunnen passen om meer panelen kwijt te kunnen, maar ook die beslissing is afhankelijk van de keuze voor de toekomst.” Binnen de mogelijkheden is wel veel tot stand gebracht. En dankzij het nauwkeurig monitoren via het milieujaarverslag kan de Marnix Academie de resultaten overzichtelijk in het oog houden. Neem bijvoorbeeld de inspanningen die zijn gedaan om het energieverbruik van computers omlaag te krijgen. Het vervangen van de werkstations van medewerkers door laptops was in 2019 goed voor een besparing van 5191 kilowattuur. En het afbreken van een serverruimte leverde het dubbele daarvan op. “Voor een aantal toepassingen zijn we overgestapt op een Cloud-omgeving, dus we hebben minder eigen apparatuur nodig. Daardoor kunnen we energie besparen.”

 Energiecentrale

Veel aandacht ging de afgelopen twee jaar uit naar het verbeteren van de energiecentrale, die jarenlang een zorgenkindje was. Via warmte- en koudeopslag moet die centrale automatisch het comfort regelen in het gebouw. “Het systeem werkte door meerdere oorzaken slecht,” zegt eerste medewerker facilitair John Klinkenberg. “Maar we zijn erin geslaagd de mankementen te verhelpen. Dat kostte veel tijd omdat de software aangepast moest worden, maar uiteindelijk is het gelukt.”

Op momenten dat de centrale onvoldoende capaciteit biedt, kan de ‘gaskraan’ open. “We hadden eerst één grote ketel die dan aansloeg, maar die hebben we vervangen door vier kleinere. Zo besparen we ook op het gasverbruik.”

Scherp op kansen

De Marnix Academie is voortdurend scherp op kansen voor vergroening, ook als het gaat om kleinere ingrepen als het gebruiken van dunner printpapier of het vervangen van plastic vretende prullenbakken door grotere afvalstations. Marc: “Het zou allemaal een stuk lastiger zijn zonder meerjarenplannen voor onderhoud en investeringen. Die stellen ons in staat ieder jaar de afweging te maken of we iets vervangen of niet, herstellen of niet. We hebben het overzicht dat noodzakelijk is voor het nemen van beslissingen die invloed hebben op je duurzaamheidswinst.”

Hij zou graag nog grotere stappen willen maken. “Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over onze toekomst, dan staan we weer voor nieuwe uitdagingen.”

Dit artikel verschijnt in Schooldomein 4.