Koning moedigt vaktalenten aan bij Skills The Finals

Nederland heeft er sinds vrijdag 24 maart 58 nieuwe Nederlands Kampioenen bij. Tijdens Skills The Finals streden in de Amsterdam RAI honderden mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. In aanloop naar de finales van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, deden duizenden studenten mee. In voorronden op school en in de regionale kwalificatiewedstrijden hebben uiteindelijk 434 studenten zich weten te plaatsen voor de finales. De winnaars ontvingen hun medailles in een uitverkochte zaal met ruim 2.700 mensen. 

Koning
Zijne Majesteit de Koning bezocht de finales vrijdag. Hij nam uitgebreid de tijd om bij verschillende vakwedstrijden te kijken en met studenten te spreken in de etalage van het vakmanschap. Hij ging langs bij de vakfinales van bloembinder, kapper, mechatronicus, schilder, tegelzetter en patissier. Donderdag openden onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma Skills The Finals.

Vaktalenten
De Skills Heroes vmbo-kwedstrijden sluiten aan op de beroepsprofielen in het mbo. Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands: “Wij willen jongeren inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en vakmanschap en daarbij boven zichzelf uit te stijgen. De vakwedstrijden staan hierbij centraal. Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen, mbo-studenten en natuurlijk ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en leerzame ervaring. En ook belangrijk: meedoen met de wedstrijden opent echt deuren. Wij hebben deze jonge vaktalenten keihard nodig, want juist in de sectoren van het beroepsonderwijs zijn er forse arbeidstekorten. Het is mooi om te zien dat deze jonge mensen worden uitgedaagd en zo op weg worden geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Voor het kabinet zijn het beroepsonderwijs en vaktalenten topprioriteit, gaven Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersman donderdag al aan.”

Skills The Finals
Tijdens het jaarlijkse evenement Skills The Finals vonden ook de tweedaagse vakfinales van Skills Talents plaats de vakfinales voor vmbo-leerlingen. 160 vmbo’ers deden mee met de finales in 10 vakrichtingen. Bezoekers konden de vakfinales volgen en deelnemen aan de LOB Experience met dit jaar ruim 15 duizend bezoekers, een record. Vmbo-leerlingen konden hier deelnemen aan meer dan 100 doe-activiteiten waarmee zij verschillende beroepen leerden kennen en zelf konden ervaren.

WorldSkills Netherlands
Skills The Finals 2023 is onderdeel van promotie van het beroepsonderwijs. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO-raad en SBB en een groot aantal sponsoren. Skills The Finals 2023 wordt georganiseerd in samenwerking met de onderwijsinstellingen ROC van Amsterdam-Flevoland, HMC, MediaCollege, ROC Top en Yuverta.