Kindcentrum Roald Dahl St. Michielsgestel

‘De grootste geheimen zijn altijd verborgen op meest onwaarschijnlijke plekken’

Basisschool Roald Dahl was aan renovatie toe. Het bestaande gebouw, van Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs (SKIPOS) in de Gemeente Sint-Michielsgestel was in de loop der jaren een aantal maal grondig verbouwd waarbij delen gesloopt als ook aangebouwd zijn geweest. Zo ook een kinderdagverblijf en een kleuterschool. Interne verbindingen en onderlinge relaties waren hierbij uit het oog verloren en van de oorspronkelijke karakteristieken van het gebouw was weinig over gebleven. Het gebouw ademde niet de gemoedelijke sfeer zoals deze tussen de kinderen, leerkrachten en ouders voelbaar was. Tijd voor verandering!

Met een beperkte verbouwing en diverse onderhoudswerkzaamheden is het gebouw opgewaardeerd naar een eigentijds en toekomstbestendig kindcentrum, hierbij is ook het interieur onder handen genomen.

Een grondige analyse van het bestaande gebouw, het gewenste gebruik en de regerende onderwijsvisie heeft zich vertaald in een opzet waarbij de structuur van het bestaande gebouw opnieuw leesbaar is gemaakt en bestaande karakteristieken zijn versterkt. De ruimtelijke kaders voor een open leerplein en de rondom gelegen lokalen waren namelijk al aanwezig maar in de loop der jaren niet benut en anders in gebruik genomen. Nu de onderwijsvisie dit ondersteunt is de oorspronkelijke flexibiliteit teruggebracht en in materiaal, kleur en interieur ten volste tot uiting gebracht. Dit resulteert in een transparant en toegankelijk gebouw waarbij veel ruimte is voor contact en ontmoeting.

De vele bergingen die een ruimtelijke blokkade vormden zijn gesloopt en in de lokalen als bergkasten teruggebracht. Tevens zijn de garderobes hierin geïntegreerd. Alles heeft een plekje gekregen en is er rust en overzicht gecreëerd. Er is een aula gerealiseerd met contact naar het speellokaal en een kleine bibliotheekplek. Voor de ouders, het team en de overblijfkinderen is er een keuken met vergaderruimte/teamkamer gekomen. Hier is zelfs een fysieke verbinding gemaakt naar het naastgelegen kinderdagverblijf. Door het gebruik van natuurlijke materialen en eigentijdse kleuren is de sfeer in het gebouw totaal veranderd.

Met de inzet van simpele middelen heeft Kindcentrum Roald Dahl een ware metamorfose ondergaan en straalt nu ook de gemoedelijke sfeer uit waarnaar men zocht. Dat maakt van kindcentrum Roald Dahl een goed voorbeeld van hoe een bestaand schoolgebouw door slimme keuzes en nauwe samenwerking tussen de (bouw-)partners toekomstbestendig en mooi gerenoveerd kan worden.

Zoals Roald Dahl zou zeggen: ‘De grootste geheimen zijn altijd verborgen op meest onwaarschijnlijke plekken’.

Meer informatie: www.frenckenscholl.nl.