Kennisdag Onderwijshuisvesting over duurzame scholen met een beter binnenmilieu

Een kennisdag speciaal voor professionals betrokken bij onderwijshuisvesting. Een dag die in het teken staat van het delen van kennis, het opdoen van inspiratie en het bijpraten met vakgenoten en collega’s. Zo zijn er bijvoorbeeld lezingen van aansprekende sprekers op het gebied van design, techniek en wetenschap. Forbo Flooring organiseert de kennisdag op 16 november aanstaande omdat het graag wil bijdragen aan scholen met een beter binnenklimaat.

In de middag presenteert professor Philomena Bluyssen, leerstoelhouder binnenmilieu van de TU Delft, de opzet van een zeer grootschalig binnenmilieu onderzoek waarvoor ze al langs veel scholen trok en zelfs een futuristisch ‘senselab’ inrichtte voor experimenten. Bluyssen vertelt uitgebreid over de mogelijke effecten van het binnenmilieu van scholen en klaslokalen op de gezondheid, comfort en prestaties van kinderen en leraren. Het uiteindelijke doel van het TU-onderzoek is met adviezen te komen om alle Nederlandse schoolgebouwen, oud en nieuw, gezond en comfortabel te maken.

Ook de presentatie van Frank van Wetten, huisvestingsmanager van de stichting OOG uit Uden, is de moeite meer dan waard. Na een grote brand in Uden waarbij twee basisscholen volledig werden verwoest, is in opdracht van stichting OOG een nieuw extreem duurzaam onderwijscentrum ontworpen door Bonnemayer Architecten volgens het ‘solar ijs’ principe. Bij dit vernieuwende verwarmings- en koelsysteem wordt energie teruggewonnen uit een ijsbak. Hiermee wordt heel veel milieuwinst behaald. Dit plus slimme bouwtechnieken en installaties maakt de school tot een van de duurzaamste basisscholen van Nederland (met een zeer lage energierekening).

Tim Knubben, ten slotte, architectural designer in Eindhoven, bespreekt de mogelijkheden van Marmoleum lambrisering. Beschadigde en vervuilde wanden zijn voor veel onderwijsmanagers een doorn in het oog. In vrijwel alle scholen die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn gebouwd, werden trappenhuizen en gangen voorzien van een functionele, maar ook fraaie lambrisering in de vorm van geglazuurde tegels. Marmoleum is tegenwoordig een uitstekend alternatief. Marmoleum lambrisering beschermt wanden tegen vervuiling en beschadigingen en vervult ook een esthetische functie.

Klik hier om aan te melden en voor veel meer informatie.