Twee gebouwen van Hogeschool Windesheim in Zwolle waren toe aan renovatie. LIAG ontwikkelde een modulaire gevel, waarin de installaties geïntegreerd zijn waarmee de levensduur van de beide gebouwen met minimaal 20 jaar wordt verlengd. En deze vernieuwde gevel is zelfs voor nog meer functies te gebruiken.
De gebouwen B en C voldeden niet meer aan de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeheersing, comfort en beleving. Daarom ontwikkelde LIAG een gevelprincipe met modulaire elementen, waardoor de gebruikswaarde na de renovatie vele malen hoger is dan nu. Het binnenklimaat wordt beter, het energieverbruik gaat omlaag, er komt betere isolatie, meer comfort en daarnaast een uitstraling die past bij de omgeving waarin het gebouw staat.
De keuze voor deze optie heeft te maken met dat dit type schoolgebouwen horizontale raamstroken heeft. De plafonds zijn te laag om installatietechniek in kwijt te kunnen. Een extra systeemplafond zou ook voor minder lichtinval zorgen. Ook een verticale oplossing binnenin het gebouw is lastig, want deze gebouwen hebben een vloerconstructie waar de verdiepingsvloeren voorzien zijn van naspanwapening.
Breed inzetbaar
De nieuwe gevel is opgebouwd uit lichtkleurige banden die voor de borstweringen van de gebouwen worden aangebracht. In deze banden zijn de benodigde luchtkanalen voor de installaties te vinden.
Ook de vluchttrappen en zelfs de verbindingsbruggen zijn in dit gevelsysteem opgenomen. Omdat de horizontale gevelbanden iets uitsteken, doen ze dienst als overstek en weren ze zonlicht uit het gebouw. Voor verdere zonwering bieden de gevelelementen plaats om screens in op te bergen. En in het ontwerp is er ruimte voor zonnepanelen aan de bovenkant.
Lees het artikel uit Schooldomein 6: https://bit.ly/3jdqgHo