IKC Doetinchem: van een traditionele school naar een toekomstgerichte organisatie

In het voorjaar 2017 opent het nieuwe Integrale Kindcentrum (IKC) Doetinchem haar deuren. In dit centrum komen onderwijs, kinderopvang en buurtwerk samen onder één dak. De organisatie transformeert hiermee van een traditionele school, naar een toekomstgerichte organisatie met verschillende diensten voor 0-12 jarigen. RoosRos Architecten ontwierp voor het IKC een school waarin de ruimtelijke samenhang een goede doorgaande leerlijn versterkt.

Het IKC Doetinchem wordt een compact en duurzaam gebouw met veel flexibiliteit en de mogelijkheid om in de toekomst eventueel eenvoudig uit te breiden. De verschillende functies, met elk hun eigen identiteit en organisatievorm, zijn geschakeld rond een gezamenlijk hart, waarbij de mogelijkheid bestaat te compartimenteren en ruimten te schakelen.

Het onderwijsdeel bestaat uit clusters die zijn georganiseerd rond leerpleinen. De scholen hebben hoekjes om gedifferentieerd, individueel óf samen te kunnen werken. De speelruimte van de kinderopvang sluit naadloos aan op het leerplein van de onderbouw, dat vervolgens weer op dat van de midden- en bovenbouw aansluit. De buurtcoaches en het gemeentelijke groenbedrijf krijgen ook een plek binnen het IKC. Kortom; het wordt een plek die uitnodigt om te ontmoeten, activiteiten te delen en te werken.

Lees ook het artikel over dit bijzondere project in de online editie van Schooldomein.