Het gezondste lokaal in uw school

Licht centraal in innovatief ontwerp

Het gebouw is uit, de leeromgeving is in. Het klaslokaal heeft zijn langste tijd gehad, maar tegelijkertijd is er behoefte aan lichte en gezonde ruimten waar docenten en leerlingen graag willen zijn. Het DEMOLokaal NU, een initiatief van Van den Berg Groep, in samenwerking met VELUX Nederland, zorgt dat dit voor iedere school eenvoudig te realiseren is.

Ons Onderwijs 2032 stelt de leerling centraal. De leerling van vandaag en morgen
ontwikkelt kennis en vaardigheden om zijn creativiteit en nieuwsgierigheid in te zetten, leert de kansen van de digitale wereld te benutten en krijgt betekenisvol onderwijs op maat. Toekomstgericht onderwijs bestaat uit een curriculum waarin leerlingen zich als persoon vormen waar het gaat om de ontwikkeling van hun identiteit, hun creativiteit en een gezonde leefstijl. En daar hoort een goede en duurzame leer- en werkomgeving bij. Uit onderzoek van Energiesprong blijkt dat scholen flinke stappen kunnen zetten als het gaat om energiezuinigheid en een duurzaam binnenklimaat. Zo heeft slechts 7% van de gebouwen een energielabel. Van die 7% heeft 75% een energielabel C of lager en daarnaast voldoet 80% van de schoolgebouwen niet aan de eisen van een gezond binnenklimaat (Branchenieuws, 2016). En dat terwijl uit onderzoek is bewezen dat leerlingen en leraren gemiddeld 15% beter presteren als er in de klas een comfortabel binnenklimaat heerst.

DEMOLokaal NU precies op tijd
En dan komt het initiatief Het gezondste lokaal van uw school precies op het juiste moment. Raymond van Hattum, architect daglicht en binnenklimaat van VELUX Nederland, legt uit: “Sinds enige tijd zijn wij met architect Winfried van Zeeland van Van den Berg Groep uit Houten (VDBG) bezig met een gezamenlijk initiatief voor het ontwerpen en realiseren van een klaslokaal met de focus op daglicht en frisse lucht. Dat heeft tot het DEMOLokaal NU geleid. Inmiddels hebben wij contact gehad met een aantal schoolbesturen dat enthousiast is over dit concept. Het DEMOLokaal NU heeft tot doel om onze kinderen een gezonde leeromgeving te bieden en daarmee de prestaties van leerlingen te verbeteren. Dit kan met drie eenvoudige aspecten: daglicht, ventilatie en ruimte.” Winfried over de voordelen van een gezond lokaal: “Het DEMOLokaal NU biedt de school een ademend lokaal zonder ingewikkelde installaties, een functionele ruimte bovendien en daarnaast een zichtbaar en meetbaar duurzamer lokaal. Bovendien krijgt de school met het DEMOLokaal NU een eye-catcher tegen geringe kosten.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.