De Leister Igge wint Duurzaam Bouwen Award

Op het Duurzaam Gebouwd Congres heeft de Leister Igge de Duurzaam Bouwen Award in ontvangst mogen nemen in de categorie meest duurzame project. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland en daarmee een innovatief antwoord geeft op een prangend maatschappelijk vraagstuk.

Door anders te financieren en goed samen te werken kunnen oude scholen succesvol worden gerenoveerd. Dat heeft IKC De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland) bewezen. In een traditionele setting zou er alleen budget zijn geweest voor achterstallig onderhoud. Nu staat er een compleet gerenoveerde Nul-op-de-Meter-school zonder gasaansluiting, die klaar is voor de toekomst. Deze prestatie is daarom welverdiend beloond met De Gouden Kikker 2019.

Comfortabel en gezond gebouw
De Leister Igge is de eerste bestaande school in Nederland die verbouwd werd tot een duurzaam IKC. De Leister Igge wekt nu op jaarbasis net zoveel energie op als dat het gebruikt. Een systeem met zonnepanelen, lokale luchtbehandelings-units per ruimte (voor verwarmen en koelen), verbeterde isolatie, nieuwe kozijnen voorzien van HR+++ glas en ledverlichting dragen hieraan bij. Het ontwerp speelt ook in op de benodigde flexibiliteit. Deze voorziet in nieuwe type ruimten zoals de leerpleinen en het speellokaal. Een comfortabel, gezond en eigentijds schoolgebouw met een goed binnenklimaat is het resultaat.

Inspirerend voorbeeld
De Leister Igge stond bij de opening in november 2018 ook al landelijk in de belangstelling. Het NOS Jeugdjournaal kwam langs, waarvoor drie kinderen vol trots een rondleiding gaven door hun school. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde De Leister Igge een inspirerend voorbeeld.