Circulair bouwen is een ‘must’

Nederland beweegt langzaam in de richting van een circulaire economie. Termen als ‘hergebruik van materialen’, ‘cradle to cradle’ en ‘afval bestaat niet’ zijn geen loze kreten meer, maar bittere noodzaak. De wereldbevolking groeit en dat leidt tot een stijgende vraag naar voedsel, producten en diensten. Vervuiling neemt toe en grondstoffen raken uitgeput. Ontwikkelingen die schreeuwen om maatregelen.

“Ongeveer de helft van de minerale grondstoffen wordt omgezet in gebouwen, de bouwsector kan dus niet stil blijven zitten,” zegt Topos-directeur Ronald de Rooij. “We moeten naar een systeem waarbij het gebruik van materialen zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd en het waardebehoud van die materialen wordt gemaximaliseerd.” Dat kan door enerzijds de levensduur van materialen te optimaliseren en anderzijds te zorgen dat je producten kunt blijven hergebruiken.

Circulair bouwen is een ruim begrip. Ronald: “Je kunt denken aan hergebruik van oude materialen door bijvoorbeeld een kozijn of staalconstructie uit een oud gebouw te halen en te gebruiken in een nieuw gebouw. Maar je kan er ook al bij het ontwerp voor zorgen dat een gebouw uit zoveel mogelijk herbruikbare componenten bestaat. Bijvoorbeeld door kwalitatief hoogwaardige materialen te gebruiken die je straks eenvoudig kan demonteren en weer kunt hergebruiken.”

Concreet betekent dit dat wij graag met onze opdrachtgevers het gesprek aangaan. Ronald: “Aan ons de taak om het onderwerp bespreekbaar te maken, de discussie te starten en onze opdrachtgevers bewust te maken van de noodzaak. We kunnen niet meer zeggen: Een ander doet het maar, dit is voor mij allemaal nog te ver van mijn bed. We nemen onze verantwoordelijkheid en moeten nu met z’n allen aan de slag.”