CBS De Regenboog leest als een stripverhaal

Op CBS De Regenboog in het Twentse Vriezenveen wordt lesgegeven op een manier die aansluit bij de ontwikkeling van het kind. De school uit de jaren ‘70 mocht renoveren en besteedde veel aandacht aan de inrichting. Stripfiguren spelen daar een bijzondere rol in.

Directeur Gert Kuipers praat samen met accountmanager Frank Venema van STALAD over de nieuwe inrichting in de school en zet de school neer: “We zijn een wijkschool met een protestant christelijke identiteit en dat proberen we ook uit te dragen. Ons motto is: gestructureerd onderwijs waar het nodig is en ontdekkend leren waar het mogelijk is. We bieden een veilige omgeving met ruimte voor de eigen ambitie. Daarbij kijken we vooral naar de mogelijkheden van het kind en niet naar eventuele belemmeringen. Het niveau van onze leerlingen wanneer ze uitstromen naar het voortgezet onderwijs is hoog. Onze ouders zijn over het algemeen wat hoger opgeleid en we zijn ook een school voor de kinderen uit deze wijk.”

Beeldend thema
Frank legt uit hoe het proces ging: “We zaten met het team bij elkaar en keken naar het gebouw. De pluspunten zijn inderdaad rust, een logische ordening door de geschakelde bouw en daardoor overzicht, maar het algehele gevoel was dat het gebouw weinig sfeer uitstraalde. Onze ontwerper Marloes Miltenburg heeft op basis van de gesprekken verschillende scenario’s uitgewerkt en aan het bestuur en het team voorgelegd. Elke keer werd een ontwerp verder uitgewerkt en toen kwamen we op het idee om met stripfiguren en verwijzingen naar films een verbindend element aan te brengen.

Zo zie je whiteboard in de vorm van tekstballonnen terugkomen als een subtiele verwijzing naar de jaren ‘70. In die tijd was iedereen met strips bezig en dat vonden we een herkenbaar beeld voor deze school. Dat hebben we doorgevoerd naar cartoons met aan de ramen de negatieven van oude filmrolletjes die als een strip langs de ramen lopen. Daarmee creëerden we ook een beeldende afscheiding tussen de lokalen en gangen en dat zorgde ervoor dat de gangen als minder lang en saai werden ervaren. Dat beeldende thema is in de hele school doorgevoerd en je vindt op de muren de helden uit bekende stripverhalen.” Gert lacht: “De vormgever heeft mijn gezicht verwerkt in de print van Eric de Noorman. Ik word op school daarom ook wel meester de Viking genoemd.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.