Het nieuwe pand van de TIAS-School for Business and Society aan de Kroonstraat in Utrecht hartje centrum was oorspronkelijk een bankgebouw en huisvestte vervolgens de Kamer van Koophandel. Adjunct professor en tijdelijk projectmanager Menno Maas zag direct de potenties van het leegstaande vastgoed. De combinatie van de betonstructuur en de hoogte en het licht in de ruimten vormden de dragers voor een geslaagde inrichting.
Foto’s: Chris van Koeverden
Het gesprek vindt plaats met Adjunct Professor Real Estate Development van TIAS Menno Maas en Jeroen Verweij van Gispen. Menno heeft het renovatie en herinrichtingstraject begeleid. “TIAS was al vanaf 2014 op zoek naar een meer functioneel gebouw in de binnenstad. We zaten aan de Kromme Nieuwe Gracht in een monumentaal herenhuis, dat te klein was en waarvan het huurcontract ten einde liep. We hebben ook gekeken naar panden in de wijken Rijnsweerd en De Uithof, maar voor internationale studenten is de relatie met de gezellige binnenstad belangrijk. Dit gebouw is een lot uit de loterij omdat de Kamer van Koophandel op de begane grond haar publieksruimten had. Het zijn ruimten met overspanningen van twaalf meter en vier meter hoog, dus we konden hier goed onze collegezalen bouwen.”
Tekst gaat verder onder de foto
“Daarnaast staat duurzaamheid hoog in ons vaandel en leveren we een bijdrage door een bestaand kantoorgebouw te hergebruiken. Belangrijk is ook dat we eventueel op de tweede verdieping kunnen uitbreiden. Voor congressen en onze graduation day kunnen we gebruik maken van de Jacobikerk aan de overkant. In ons oude pand konden we 120 studenten in twee collegezalen bedienen; nu zitten we al op 220 studenten en beschikken we over vijf collegezalen. De locatie ligt bovendien op acht minuten loopafstand van het station en Hoog Catharijne; kun je vlakbij goed parkeren en liggen alle voorzieningen om de hoek.”
Flexibele en informele ruimten
Jeroen Verweij van Gispen: “We kregen een eerste uitvraag waarin elementen als duurzaamheid, ervaring, een sfeerimpressie, kennis en expertise zaten. Nadat wij geselecteerd waren, hebben we nauw samengewerkt met architect Christiaan Coepijn van DTZ en Cushman & Wakefield om van ontwerp naar product oplossingen te komen. De opdrachtgever had een heldere visie op het interieurbeeld, waarbij de balans tussen de betonuitstraling, de kleur van de vloer en de inrichting belangrijk was. Het leuke was dat er steeds meer enthousiasme ontstond door de ideeën die we aandroegen.” Menno vult aan: “Belangrijke beelden waren dat het licht, open en transparant moest worden, met een internationale en zakelijke uitstraling. En zo zijn we met Gispen combinaties voor de inrichting en het meubilair gaan maken. De tijd dat je urenlang naar een hoogleraar zit te luisteren is voorbij. Colleges volgen vormt maar een klein onderdeel. We willen dynamisch groepsprocessen faciliteren, dus hebben we veel zogenaamde break-outrooms, ondersteund door de modernste screens aan de muur.”
Tekst gaat verder onder de foto
Jeroen knikt: “Het is primair een onderwijsgebouw, maar we hebben het aangevlogen als een mix tussen een school en een professionele kantooromgeving. In de collegezalen staan voor de studenten ook draaibare bureaustoelen in plaats van een vaste college opstelling. Dat maakt dat je snel andere soorten van overleg kunt organiseren, waardoor je in de ruimte kunt blijven zitten. Daarnaast wil je een scrum-achtige ruimte waar je met elkaar brainstormt en snel ideeën uitwisselt. Dat zie je ook in de wereld van de banken en de ICT-bedrijven.” Menno ten slotte: “We hebben het geluk gehad dat alles perfect bij elkaar past: het gebouw, de ruimten en de inrichting ervan.”
Lees in het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.