Trots op MFA de Lijsterhof

“De Lijsterhof in Barneveld is echt een multifunctionele accommodatie met een breed aanbod van drie basisscholen, twee peuterspeelzalen, BSO, een sporthal en een balletvoorziening. Het heeft potentie een bruisend centrum van de wijk te worden. De nieuwbouw zit in een statig ogend pand met zijn beige-bruine metselwerk en verspringende penanten, die ’s avonds overigens prachtig verlicht zijn,” vertelt Arco van Houwelingen, directeur van basisschool de Fontein.

Op de uitgekozen plek stonden al twee scholen en een sporthal, waarbij één van de scholen na een brand recent opnieuw gebouwd was. De tweede school en de sporthal waren verouderd en aan vervanging toe. De oude school werd gesloopt en op dezelfde locatie zijn twee nieuwe scholen toegevoegd. De bestaande sporthal werd gerenoveerd. Het gebouw kent een helder stramien met grote overspanningen, waarbinnen je eenvoudig je eigen ruimtelijke keuzen kunt maken. “Wij werken met leerpleinen, flexibele ruimten en een eigen kleurenpatroon, onze collega-school heeft voor een meer traditionele opzet met lokalen en gangen gekozen. Dat maakt het gebouw goed mogelijk.”

Energieneutraal
“De besturen hebben echt hun nek uitgestoken voor duurzaamheid en zelf ook geïnvesteerd in het gebouw. Dat heeft een energieneutrale school opgeleverd. Goed voor het onderwijs en de exploitatie van het gebouw. Tussen de beide scholen ligt een flexibel lokaal dat onderlinge groei en krimp van de beide scholen reguleert. Dat werkt prima.”

Lees ook het artikel over De Lijsterhof in het magazine Schooldomein.