Scholen in problemen door groot tekort aan aannemers

Scholen in grote steden komen in de knel doordat ze geen aannemer kunnen vinden voor hun bouwplannen. Aannemers vragen te hoge prijzen waardoor scholen de kosten niet kunnen dragen of branden hun vingers liever helemaal niet aan bouwprojecten van scholen.

Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met bedrijven die de bouwprojecten van deze scholen begeleiden. Ook de landelijke koepelorganisatie voor het basis en middelbaar onderwijs, de PO- en VO-raad, bevestigen de problemen. Volgens hen is het voor scholen vaak onmogelijk om een aannemer te vinden. Lukt dat wel, dan moet er vaak opnieuw vergaderd worden omdat de kosten intussen fors zijn gestegen.

Peter Jan Bakker van ICSadviseurs vindt dat gemeenten flexibeler moeten zijn met het uitbreiden van hun financiële middelen. Gemeenten draaien namelijk in bijna alle gevallen op voor de bouwkosten van een nieuw schoolgebouw. ‘Het risico is dat de kosten alleen maar verder oplopen als gemeenten weigeren om hiervoor extra geld beschikbaar te stellen.’ Bakker ziet nu al scholen die bezuinigen op cruciale zaken zoals een goed installatiesysteem.

Lees het volledige artikel en beluister de fragmenten op de website van BNR.