Publieksprijs ‘Gebouwen’ Nederlandse Bouwprijs 2017 voor Het 4e Gymnasium

Het 4e Gymnasium heeft in de categorie ‘Gebouwen’ van de Nederlandse Bouwprijs 2017 de publieksprijs gewonnen! De eerste energieneutrale middelbare school in Amsterdam kreeg de meeste stemmen. Naast de winst van de publieksstemming was ook de jury lovend over de hoge ambities ten aanzien van het energieneutrale karakter van het gebouw.

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale Gymnasium van Amsterdam. Het uiterst duurzame schoolgebouw bevindt zich in de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd.

Het schoolgebouw kent een uiterst efficiënte energiehuishouding door een warmte/koude installatie die is aangesloten op de stadsverwarming. Hierdoor wordt de temperatuur ’s zomers en ’s winters op een verantwoorde wijze gereguleerd. Het gebouw is optimaal geïsoleerd met onder andere hoogwaardig drievoudig glas. Daarnaast zijn er PV-cellen op het dak geplaatst. Hiermee draagt het 4e Gymnasium bij aan het doel om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

Het gebruik van natuurlijk daglicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat. Het schoolgebouw is dan ook ontworpen volgens het Frisse school principe.
De jury was lovend over deze duurzaamheidsaspecten. Men is erin geslaagd een school te realiseren die uitnodigend werkt voor leerlingen die aan hun toekomst werken.

Opmerkelijk aan dit project was de nauwe samenwerking tussen de gebruiker (leerlingen en medewerkers in de bouwcommissie) en de ontwerpende partijen.

bbn adviseurs heeft het bouwkostenmanagement uitgevoerd vanaf het Voorlopig Ontwerp tot en met de realisatie.

Ontwerp: Paul de Ruiter Architects
Foto: Sónia Arrepia