Op bezoek bij SOS Kinderdorpen in Oeganda

Schooldomein bezocht SOS Kinderdorpen in Oeganda. Een kort verslag van het gesprek met onderwijscoördinator Comfort Asiimwe.

SOS Kinderdorpen is een internationale kinderontwikkelingsorganisatie die hulp biedt aan kwetsbare kinderen en hun families in 135 landen en gebieden. Vele kinderen wereldwijd, groeien niet op in een liefdevolle familie, omdat ze hun ouders verloren zijn of omdat hun ouders en/of de brede familie niet in staat zijn om de zorg voor hen te dragen of omdat ze opgroeien in families die door extreem zware leefomstandigheden hun kinderen niet kunnen geven wat ze nodig hebben.

In de kinderdorpen staan gemiddeld 10-15 familiehuizen waar een SOS-moeder zo’n 10 kinderen – die het voorheen zonder familiezorg moesten zien te redden – liefdevol opvoedt. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn naast familiezorg ook andere vormen van zorg van essentieel belang. Onderwijs is daar één van. Goed onderwijs opent immers de deur naar de toekomst. Scholing kan de vicieuze cirkel van armoede, huiselijk geweld, kinderarbeid, verslaving en gebroken gezinnen doorbreken. Het is een onmisbare schakel voor een zelfstandig en onafhankelijk leven.

Lees verder onder de afbeelding

HELPEN NAAR EEN ONAFHANKELIJK LEVEN
SOS Kinderdorpen heeft wereldwijd eigen kinderdagopvangcentra, kleuterscholen, basis- en middelbare scholen en beroepsopleidingen die, samen met lokale partners zoals openbare scholen, kwaliteitsonderwijs bieden en stimuleren. Zo ook in Oeganda. Schooldomein sprak met de coördinator voor educatie, Comfort Asiimwe van het een van de kinderdorpen: “Ik coördineer alle onderwijskundige programma’s en zorg ervoor dat elk kind de opleiding krijgt die nodig is om goed aan te sluiten op zijn of haar vervolgstap. Hier in het kinderdorp verzorgen en ondersteunen wij 152 kinderen. We begeleiden hen tot ze op eigen benen kunnen staan. Dat is gemiddeld genomen als ze 23 jaar oud zijn. Over het algemeen wonen de kinderen tot ongeveer hun 15e jaar in een SOS familie met een SOS moeder en broertjes en zusjes. Daarna gaan ze op kamers en verhuizen ze naar het SOS jongerenhuis. Hier worden de jongeren voorbereid op zelfstandig wonen en leven. Ons doel is om de SOS kinderen te helpen naar een onafhankelijk leven, om ervoor te zorgen dat ze een diploma halen waardoor ze de kansen op het krijgen van een baan vergroten. We leiden kinderen op voor allerlei competenties vanaf beroepsonderwijs tot het niveau van universiteit, afhankelijk van wat elk kind wil en natuurlijk kan. We helpen hen ook om hun cv op te stellen, zorgen dat ze sporten en zoeken naar nuttige netwerken zoals relevant vrijwilligerswerk.”

SOS KINDERDORPEN IS ONDERDEEL VAN DE GEMEENSCHAP
Comfort legt uit dat SOS Kinderdorpen onderdeel is van de gemeenschap. “We bieden naast medische zorg voor de omliggende dorpen, de gemeenschap ook onderwijs, of verbeterd onderwijs: De kleuterschool in het dorp is bijvoorbeeld ook voor kinderen uit de gemeenschap toegankelijk. Onze kinderen – die de kleuterschool zijn ontgroeid – gaan naar een van de vijf scholen in de gemeenschap, gesteund door SOS. Wanneer een school in de gemeenschap geen of onvoldoende onderwijskundig materiaal heeft dan helpen we daarbij. Ook geven we leraren extra training in de vorm van workshops, cursussen en lesmateriaal zodat ze hun vak beter kunnen uitoefenen.”

Kijk voor meer informatie op soskinderdorpen.nl.