Nieuwe rubber vloeren in bijzonder gebouw Regius College

Het ontwerp van het blauw getinte pand aan de Emmalaan in Schagen doet het meest denken aan een ufo. De hoofdconstructie is van staal. De vloeren zijn van beton. De buitengevel is van hout, voorzien van een gecoate wandbeplating. Opvallend is ook het grote aantal, relatief kleine, geschakelde Velux ramen. Er komt na acht jaar nieuwe vloerbedekking in.

En de nieuwe vloer vormt ook het vertrekpunt voor het verhaal met facilitair manager Ramon Woerdman, stoffeerder Remco Dop van Lode Pesch en Marien Ippel van Nora Flooring systems. Ramon trapt af: “De school wilde een gebouw dat moest shinen, met een gecoate gevel die van kleur verspringt, kortom met een bijzondere architectuur. Dat is heel goed gelukt en onze vmbo is er geweldig in gehuisvest. Maar de materialisering in het gebouw maakt het soms ook kwetsbaar en op onderdelen onderhoudsgevoelig. Zo zijn er bijvoorbeeld veel gipsplaten wanden aangebracht. In het betonnen trappenhuis lag een beton gecoate vloer. De trappen waren ook nog eens geel en daardoor zag je geen diepte. Doordat de vloer al snel begon te slijten moesten we intensiever schoonmaken. Bovendien voldeed de akoestiek niet aan onze wensen. Er zit een industrieel plafond in en geen systeemplafond, dus dat merk je.”

De voordelen van het nora nTx systeem voor snelle renovaties
Remco: “De rubberen vloeren van Nora werken prettig, vooral door het nieuwe snelle systeem nTx. Dat betekent dat de tegels vooraf al verlijmd zijn en beter hechten. Met speciale messen leg je ze naadloos en wanneer je met twee man werkt kun je snel veel vierkante meters maken.” Marien vult aan: “Omdat veel scholen last hebben van gecoate vloeren kiezen ze vaker voor ons product. Het voordeel van deze beton gecoate vloer is dat het een perfecte ondervloer is voor het nieuwe nora nTx systeem. Nora nTx bestaat uit onze noraplan en norament standaard rubber vloerbedekkingen, die zijn voorzien van een kleefrug. De kleefrug is afgedekt met beschermfolie. Dat levert een prachtig resultaat op, maar de kwaliteit van het eindproduct staat of valt met de stoffeerder, omdat de tegels naadloos gelegd worden. Dat vereist mensen die weten wat ze doen.”

Vloer gaat veertig jaar mee
Remco knikt: “Hier ligt norament grano, de voorgelijmde versie. Norament is 3,5 mm dik, zodat je flink kracht moet zetten met snijden. Groot voordeel is dat het gelijk hecht en je niet hoeft te egaliseren. En akoestisch werkt het enorm goed. Hoe meer rubber ik erin legde, hoe harder de radio ging.” Marien: “Nora rubber vloeren zijn in aanschaf wat duurder, maar verdienen zich in de exploitatie snel terug. Deze vloer gaat veertig jaar mee met tien jaar garantie en behoudt zijn kwaliteit. Het rubber blijft duurzaam elastisch en houdt ook zijn akoestische waarde. Bij andere vloeren vermindert de DB-waarde. Je maakt hem schoon met een schrob-zuigmachine. Andere vloeren moet je na verloop van tijd vaak diep strippen en dat zijn intensieve kosten.” Ramon knikt: “Binnen het schoonmaakcontract is marmoleum een kostenpost, vanwege de hogere schoonmaakkosten. Ons schoonmaakbedrijf vindt nora rubber vloeren ook fijn schoonmaken. Maar marmoleum is ook een mooi product dat weer op andere locaties ligt.”

Lees het volledige artikel in de online-editie van Schooldomein.