Nieuwbouw Merletcollege aan de Maas

“Vaak worden gebouwen ontwikkeld zonder duidelijk doel. Deze locatie is met zorgvuldigheid gekozen vanuit de potentie voor het onderwijs. Vervolgens sluit het ontwerp als vanzelfsprekend aan op onze visie.” Rector Paul Metzemaekers en architect Lennaert van Capelleveen spreken met elkaar aan de vooravond van de nieuwbouw.

Paul trapt af: “Ik ben nu vijf jaar rector van deze school. Daarvoor heb ik afwisselend in leidinggevende functies bij scholen gewerkt en een aantal jaren bij Océ van der Grinten als directiesecretaris. Een mooie baan, maar mij trok het primaire proces waar je zelf de oogst van haalt.” Ik zag de kinderen naar school fietsen en bedacht dat ik werken met onge mensen leuker vond. En ook al ben ik rector, ik geef nog steeds elk jaar een klas les.”
Op de tafel ligt het rapport De staat van het onderwijs, het onderwijsverslag van de inspectie. Ik vraag wat de staat van het Merletcollege is. Paul: “Die van een school die rap uit een diep dal aan het klimmen is. Nog maar vijf jaar geleden waren er op allerlei gebieden problemen. In Grave en Cuijk lag de keuze voor het Merletcollege niet voor de hand. We zijn met elkaar hard aan de slag gegaan en ik durf te zeggen dat het onderwijs weer staat, de financiën op orde zijn en ons imago weer is verbeterd. Wat we hebben geleerd is dat je je eigen voedingsgebied verschrikkelijk serieus moet nemen; ouders en leerlingen zijn klanten, die mondiger en veeleisender zijn geworden. Dat gaat niet alleen over de school, maar ook over de winkel op de hoek en de voetbalvereniging.”

Locatie aan de Maas
Het Merletcollege heeft twee locaties in Cuijk en daarnaast locaties in Mill en Grave: “We bieden onderwijs in de volle breedte aan, van basis beroeps vmbo tot en met gymnasium. Daarbij bedienen we in totaal 2.150 leerlingen, waarvan er 1.100 in Cuijk zitten op deze locatie aan de Robijnlaan en de locatie aan de Grotestraat. Dit gebouw is ruim 50 jaar oud en functioneel en technisch verouderd; het gebouw aan de Grotestraat stamt uit 1976 en is bouwkundig echt op. Nieuwbouw is in 2004 in beeld gekomen, toen de gemeente een plan had met een braakliggend stuk grond bij het station. Daar wilde men maatschappelijke functies huisvesten, waaronder onderwijs, de schouwburg en de bibliotheek. Het onderdeel schouwburg lag gevoelig, omdat die dan uit het centrum zou verdwijnen. De bibliotheek, het kunstencentrum en onderwijs bleven over. De eerste twee trokken zich terug en uiteindelijk lukte het ook niet de onderwijscampus met het Merletcollege en ROC de Leijgraaf te realiseren. In 2011 vroeg ik aan de gemeente of er een alternatief was voor onze school en de gemeente schoof toen de locatie aan de Maas naar voren, in de buurt van de sportvelden. Dat vond iedereen een prachtige kans voor ons onderwijs. Inmiddels zijn met behulp van ICSadviseurs alle procedures doorlopen en is de locatie eindelijk een feit.” Lennaert vult aan: “Als je het hebt over een goede locatie met een vervlechting met de natuur, sport en de omliggende wijken dan is dit top. Het ontwerp zet daarom ook in op de verwevenheid met het landschap.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.