Moderne onderwijsomgeving in historisch pand

In voormalig klooster Mariënburg, hartje Den Bosch, is de Jheronimus Academy of Data Science gevestigd. Een compleet nieuwe, innovatieve en internationaal georiënteerde opleiding landde hier op historische grond. In nauwe afstemming met BiermanHenket architecten creëerde Gispen een inspirerende thuisbasis voor de nieuwe community.

De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is een samenwerking tussen de universiteiten van Tilburg en Eindhoven. Samen ontwikkelden zij een compleet nieuw masterprogramma op het gebied van Data Science. Deze nieuwe community vond haar thuisbasis in het klooster.

Het hoofdgebouw heeft diverse college- en instructiezalen. Deze zijn voorzien van Gispen UT tafels en stoelen, of stoelen met uitklapbare schrijfplankjes. Ook zijn er project- en overlegruimtes. Hier is de Nomi stoel toegepast. Deze stoelenserie biedt veel mogelijkheden voor het creëren van een eigen identiteit, dankzij afneembare hoezen in verschillende kleuren. Want elke verdieping in het gebouw heeft een herkenbare eigen kleur.
In de kapel is een grote hoorzaal gecreëerd voor debatten en presentaties – indeling en inrichting zijn eenvoudig aan te passen. Naast alle onderwijsruimtes zijn er werkplekken voor staf en docenten en studie-eilanden voor de masterstudenten. Alle werkplekken – met Gispen TM duo-bureaus, Zinn bureaustoelen en schuifdeurkast SDK – zijn flexibel te gebruiken. Het hart van het gebouw wordt gevormd door JADS Plaza, waar men kan lunchen of elkaar treft voor een overleg. Bijvoorbeeld in een van de Sett banken.

Aan het eindresultaat ging nog een logistieke uitdaging vooraf. Vanwege vertraging in de verbouwingswerkzaamheden konden al geproduceerde meubels niet volgens planning worden geleverd. Tijdelijke opslag was noodzakelijk. Daarna is alles binnen zeer strak tijdsbestek – drie dagen tussen kerst en oud en nieuw – gebruiksklaar opgeleverd.

Lees meer