MFA Kapelle: bijzonder duurzaam

MFA  Kapelle van TenW architecten adviseurs nadert de oplevering. Het gebouw heeft een EPC kleiner dan 0 (- 0,34) en geldt als een van de duurzaamste scholen die momenteel worden gerealiseerd.

MFA Kapelle is een multifunctionele brede school, die toekomstbestendig is georganiseerd om samenwerking en de groei daarvan optimaal te faciliteren. Door de flexibele organisatie en detaillering kunnen de lokalen rond de leerpleinen op termijn groeien naar geheel open onderwijsdomein. Hiermee heeft het plan optimale mogelijkheden   om de gewenste onderwijsvernieuwing van de scholen te realiseren.  De scholen zijn aan weerszijde van de bibliotheek gesitueerd, die samen met de centrale hal het hart van het gebouw vormt. Daklichten en de tuinpatio op de verdieping brengen daglicht in het hart van het gebouw. De kinderopvang, de zorgfuncties en de onderbouw van de scholen sluiten aan op het hart, waar in combinatie met de speellokalen de samenwerking is vormgegeven.

In de vormgeving van het gebouw worden de duurzaamheidambities van de opdrachtgever tot uitdrukking gebracht door het golvende dak, dat met de PV cellen op het zuiden is georiënteerd. De grote overstekken zijn uitnodigend en vervullen daarbij de functie van zonwering. Het naar voren geschoven bouwdeel van de bibliotheek markeert de hoofdentree.

Met  MFA Kapelle realiseert TenW een meer dan energie neutrale brede school (EPC < 0   = – 0,34).   Waarmee de mogelijkheid is ontstaan energie te leveren aan het naastliggende zwembad. De GPR is  gemiddeld 8,94 Het ontwerp is tot stand gekomen door de integrale samenwerking van  de ontwerpende adviseurs Merosh, IOB en LBPSight.  Vanaf de start is het plan volledig in BIM ontworpen en uitgewerkt.