Marnix Academie schoolvoorbeeld in duurzaamheid

Bekwaam, betrokken en bevlogen. Zo leidt de Marnix Academie onze toekomstige leraren op. Betrokken bij de medemens, maar ook bij moeder aarde. Zuinig met energie, verspilling tegengaan en duurzame inkoop zijn drie belangrijke pijlers van het duurzaamheidsbeleid.

Marc Linthorst, hoofd Bedrijfsbureau, vat de maatregelen als volgt samen: “We besparen op papier, we printen zo min mogelijk, we schenken koffie en thee in kartonnen bekers die we het liefst de hele schooldag hergebruiken, we kopen kantoorbenodigdheden, lesmateriaal en verpakkingen duurzaam in, onze ledverlichting houdt rekening met daglicht en aanwezigheid en met ons gebouwbeheerssysteem kunnen we het klimaat van elke ruimte inregelen.” Een duurzaamheidsexcursie door de Utrechtse Pabo.

Aangenaam lichtklimaat
Als je door de school loopt, valt direct het aangename lichtklimaat op. “In de gangen, in de middenruimtes en in negen lokalen brandt ledverlichting”, vertelt Marc. “Net als bij alle overige hf-verlichting in het gebouw werkt ook de ledverlichting met daglicht- en aanwezigheidssensoren. De voordelen van ledverlichting zijn aanzienlijk: minder stroomverbruik, minder afgifte van warmte, meer branduren, minder armaturen voor dezelfde lichtopbrengst, langere levensduur en dat met een terugverdientijd die korter is dan vijf jaar.” De zelfstandige hogeschool behoort met ongeveer 150 medewerkers tot de kleinere hbo-instellingen, maar heeft met bijna 1.500 studenten wel een grote lerarenopleiding voor het basisonderwijs.

Zorg voor milieu
De Marnix Academie voldoet sinds 2012 aan de eisen van het duurzaamheidsniveau ‘Aishe3’ (auditing instrument for sustainable higher education). “De basis is onze milieubeleidsverklaring,” geeft Marc aan. “Wij zien milieuzorg en de zorg voor arbeidsomstandigheden als integraal onderdeel van ons beleid.” De pabo heeft de meerjarenafspraak energie-efficiency 2001-2020 (MJA3) ondertekend: de school wil elke vier jaar 8% energie-efficiënter zijn. Hiervoor stelt de Marnix Academie een plan op met energiebesparende maatregelen. Een actieve Green Office (studentenraad) is nauw betrokken bij opstelling en uitvoering van het milieubeleid.

Tips van de Marnix Academie

  • Betrek en informeer medewerkers en studenten bij uitvoering milieubeleid: waar ben je mee bezig, waarom en vooral maak zichtbaar en concreet wat het oplevert aan energiebesparing en milieuwinst.
  • Spreek mensen aan op hun gedrag: doe de deuren achter je dicht, ruim je afval op, zet computerschermen uit als je vertrekt.
  • Huur kennis en experts in, laat je adviseren en word een lerende organisatie.
  • Doe vooraf haalbaarheidsonderzoeken en bepaal de terugverdientijd.

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.