In september 2016 verhuisden 3.500 studenten en 400 medewerkers van Hogeschool Zuyd naar een nieuwe locatie: Ligne. Ligne is het nieuwe vitale stadshart van Sittard. Hogeschool, bibliotheek, museum, filmhuis, winkels, zorg en wonen vormen er een ‘broedplaats voor kennis en cultuur’.
Het complex bestaat uit een Noord- en een Zuidblok. Het Zuidblok werd ontworpen door Rapp+Rapp. Het Noordblok door architect Jeanne Dekkers. Centraal in het totale ontwerp staat ‘ontmoeten en verbinden’. Dat vertaalt zich in een groot centraal ontmoetingsplein tussen de blokken. Ook zijn in Ligne de gebruiksfuncties zo verweven dat voorzieningen kunnen worden gedeeld. De hogeschool benut bijvoorbeeld overdag de filmzalen als collegezaal.
Complexe ontwerpuitdaging
Jeanne Dekkers: “Het Noordblok was als ontwerpuitdaging voor mij programmatisch erg interessant. Het ging om een complexe situatie: hogeschool, filmhuis, en museum bij elkaar. Uitgangspunt bij ons ontwerp was het verbinden van al die functies in ruimtes die licht en vitaliteit uitstralen. Vanuit het heldere effect van de ramen heb ik in het ontwerp lichtlijnen opgenomen in de vloeren en plafonds. In de centrale hal komt alles samen. De film- annex collegezalen hangen daar als ‘nesten’ in de drielaagshoge ruimte. Het zijn belangrijke plekken voor de gebruikers: ze verblijven er vaak en lang.’
Kleur en constructie
“Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp waren de kleuren. Die wilde ik warm en helder tegelijk maken. Ook wilde ik die zowel binnen als buiten in de gevels doorvoeren. Bovendien wilde ik het beton van de constructie zichtbaar houden, met een natuurlijke aanblik. Akoestische waarden waren bij het ontwerp zeker van belang: verstaanbaarheid is cruciaal. En het geluid uit de zalen mocht naar buiten toe niet hoorbaar zijn. De plafonds voldoen aan al mijn uitgangspunten. Wat ik prettig vind aan werken met Ecophon is dat ik een goede keuze van hen krijg zodat ik op basis daarvan kan bepalen wat het beste past in mijn idee. Als architect bedenk je hoe het gaat worden en wil je die droom laten landen.”
Meer dan samenwerken
Hermien Wielders van Zuyd Hogeschool:. In dit gebouw werken we meer dan samen: we delen de ruimtes echt. De gedachte van synergie heeft concreet vorm gekregen, en dat is minstens zo leuk als het gebouw zelf. Op papier zag het er goed uit, en nu is het daadwerkelijk gecreëerd.
Faciliterend en functioneel
“Voor ons is een gebouw primair bedoeld om het onderwijs te faciliteren. Ondanks dat het een turn-key project was, overlegden we veel met de ontwikkelaar en de gemeente. Het moest immers maatwerk zijn voor verschillende gebruikers. Voor die verschillende functionaliteiten is de akoestiek erg belangrijk. De centrale hal is bijvoorbeeld heel erg hoog en er ligt een natuurstenen vloer. Toch is het gelukt een goed verblijfsklimaat en prettig geluid te creëren.”
Mooie en praktische plafonds
“In de hoge hal is een donkergrijs akoestisch plafond gebruikt: Focus Ds in de kleur Soft Slate. Daar steken de bollen van de zalen mooi bij af – zeker als in de avond de talrijke lichtjes branden. In de onderwijsruimtes zijn veel harde materialen gebruikt. Daar moet de absorptie uit het plafond komen. We willen er ook makkelijk boven kunnen komen voor onderhoud, dus het plafond moest ook praktisch zijn. De Gedina is daar perfect voor: het oogt strak en beantwoordt aan onze functionele eisen. Wij hebben negen locaties en heel veel ervaring met alle soorten plafonds. Uiteindelijk komen we altijd uit op dit soort systemen omdat we daar de beste ervaringen mee hebben. Alles komt er mooi strak in uit.”
Hal met uitstekend geluid
“Het gebouw is nu volop in gebruik. Ik ben erg enthousiast. De studenten hebben zich het gebouw meteen eigen gemaakt en er is hier op alle uren van de dag bedrijvigheid. We zijn tien jaar met dit project bezig geweest. Het is fijn te merken hoe prettig het nu in gebruik is. Bij de opening van het filmhuis speelde een jazzband in de hal en dat klonk geweldig.”