Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Sta op!

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Jongeren (12 tot 20 jaar) scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor 2015, een samenwerkingsverband van o.a. RIVM, VeiligheidNL en CBS. In dit onderzoek schatten respondenten zelf in hoelang ze gemiddeld zitten tijdens werk, school of studie, vervoer of vrije tijd.

Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot bijvoorbeeld overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte; ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen. Uit recent Engels onderzoek blijkt dat de effecten van veel en vaak langdurig zitten even slecht zijn als roken. Vandaar dat het vele zitten ook wel ‘het nieuwe roken’ wordt genoemd. “Mensen zijn zich totaal niet bewust van de negatieve gevolgen van het zittend werken, het probleem wordt nu nog onderschat”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetesfonds. Volgens haar is het dan ook belangrijk een focus te leggen op het zitgedrag omdat hier veel winst valt te behalen. “We weten dat naar schatting in 2025 zo’n 1,3 miljoen mensen diabetes zullen hebben. Daarvan heeft 90 procent diabetes type 2. Die groei moet worden afgeremd”, aldus Dessing.

Wie minder wil zitten, zou delen van de dag staand kunnen werken. Daarvoor zijn er meerdere mogelijkheden. Natuurlijk zijn er in hoogte verstelbare bureaus. Maar de kosten lopen daarvan behoorlijk op. Daarom bedacht ondernemer Frank in het Veld een goedkoop en strak ontworpen alternatief: de You-Stand, een makkelijk in elkaar te zetten houten standaard die je op een bestaand bureau zet om vervolgens staand verder aan te kunnen werken. Belangrijk is dat het staand werken wel op de juiste ergonomische houding kan worden gedaan, doordat zowel het toetsenbord als het beeldscherm/laptop per persoon op de juiste hoogte gezet kan worden. De standaard beschikt over verschillende standen en voldoet daarmee aan de ergonomische vereisten. In een half jaar tijd zijn er inmiddels een kleine 500 bedrijven, instellingen en organisaties met de You-Stand gaan werken.

Lees het volledige artikel in de komende editie van Schooldomein, vanaf dinsdag 29 november op deze website.