Kracht van HiRO

Schooljudo helpt docenten al 16 jaar bij het creëren van een veilige en fijne sfeer. Omdat wij geloven dat dit de basis vormt om iedere klas en ieder kind in zijn of haar kracht te zetten. Wij doen dit door een eeuwenoude filosofie van het judo via een vernieuwende en speelse methodiek de gymzaal en klas in te brengen. Zo leveren wij een significante bijdrage aan de fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Én aan de groepsdynamiek van een klas.

Judo als onderwijsmethodiek, sinds 1882
In 1882 is judo bedacht als opvoedkundige onderwijsmethodiek door de Japanse pedagoog Jigoro Kano. Behalve een training van het lichaam was voor Kano ook de training van de geest en het continu streven naar het verbeteren van de persoonlijkheid een primair doel. Kano was ervan overtuigd dat uitoefening van het judo zou leiden tot het worden van een sympathiek(er) mens in een gezond(er) lichaam. Een van de mooiste uitspraken van Jigoro Kano vinden we bij Schooljudo:
“Het is niet belangrijk om beter te zijn dan een ander, het is belangrijk om beter te zijn dan gisteren.”

Inhoud Schooljudo methodiek, anno 2018
De eeuwenoude filosofie van het judo zoals door Kano is bedacht heeft Schooljudo omgezet in een moderne methodiek.* Om judo in te zetten als filosofie, als spel waarvoor het ooit bedoeld is: werken aan de mentale en fysieke gezondheid. Zeven Schooljudo-waarden staan binnen een doorlopende leerlijn centraal: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier.

Een jaarprogramma bestaat uit:

  • Een kick-off ivoor het team van leerkrachten om hen te inspireren gezamenlijk met de waarden aan de slag te gaan. Om dit te integreren bij huidige initiatieven en beleid van de school. En in de klas. Om daarmee écht impact te maken;
  • 1 introductie-les per deelnemende groep, gegeven door een Schooljudo Entertrainer in de klas;
  • 8 weken actief werken met een Entertrainer in judopak op de judomat;
  • Een heel schooljaar lang toegang tot onze digitale omgeving waar de groepsleerkrachten oefeningen en inspiratie uit kunnen halen voor in de klas.

*Schooljudo is door de landelijke erkenningscommissie interventies van Effectief Actief gecertificeerd als theoretisch goed onderbouwde interventie. Daarnaast draagt Schooljudo als Gezonde School-activiteit bij aan een Gezonde School.

Contactgegevens:
023-3036800
info@schooljudo.nl
Contactpersoon: Anne Rongen