Knappe koppenvloer voor nieuwbouw Universiteit Leiden

Universiteit Leiden realiseert in drie fasen een nieuw gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De eerste fase, de Bèta Campus FWN, is inmiddels in gebruik genomen. In deze hightech omgeving wordt onder meer gewerkt met chemicaliën en gekalibreerde apparatuur. Dat stelt specifieke voorwaarden aan de vloer. Voor de universiteit was er maar één oplossing mogelijk: de vloeistofdichte en chemicaliënbestendige vloersystemen van Bolidt. Vanwege de uitstekende eigenschappen van het materiaal, werd ook een groot deel van de wanden van de laboratoria door Bolidt afgewerkt.

Op de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van Universiteit Leiden werken verschillende instituten samen op het gebied van natuurkunde, wiskunde, biologie, chemie, milieu en sterrenkunde. De instituten zijn gehuisvest in gebouwen rondom het zogenaamde Gorlaeus Laboratorium en staan verspreid over het faculteitsterrein. Omdat de panden sterk verouderd zijn en een hoog energieverbruik hebben, realiseert de universiteit de komende jaren het nieuwe Gorlaeus Gebouw, een hightech omgeving met state of the art onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten. Alle afdelingen en instituten van de faculteit zijn dan gehuisvest onder één dak. Het nieuwe gebouw stimuleert hierdoor ontmoeting en interactie tussen instituten en onderwijs, tussen onderzoekers en studenten en tussen onderzoeksrichtingen.

De nieuwbouw gebeurt in drie fasen. Fase 1 betrof de Bèta Campus FWN van 45.000 m² en is inmiddels in gebruik genomen. De campus bestaat uit drie vleugels die verbonden zijn door een atrium. Verantwoordelijk voor het ontwerp is de architectencombinatie Inbo uit Rotterdam en JHK Architecten uit Utrecht. In 2023 moet het gehele Gorlaeus Gebouw klaar zijn, een complex van in totaal 100.000 m2.

Bestand tegen chemicaliën
In de Bèta Campus zijn onder meer chemische en biochemische laboratoria en onderzoeksruimten gehuisvest. Omdat onderzoekers hier met organische oplosmiddelen en anorganische zuren werken, worden er strenge eisen gesteld aan de vloeren en wanden. Deze moet vloeistofdicht en chemicaliënbestendig zijn. De universiteit koos voor de expertise van Bolidt dat al decennialang specifieke kunststofvloersystemen ontwikkeld, produceert én aanbrengt in laboratoria voor de chemie, gezondheidszorg, farmacie, techniek en het onderwijs.

Voor de Bèta Campus werd gekozen voor Bolidtop® 500 SAR I, een vloersysteem dat niet alleen een poriëndicht oppervlak heeft, maar ook volledig bestand is tegen chemicaliën. Daarnaast is de kunststofvloer naadloos, duurzaam, onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen. Bolidtop® 500 SAR I voldoet bovendien aan een andere belangrijke eis die de universiteit stelde: de vloer wordt volledig vlak geïnstalleerd. Dit is een strikte voorwaarde, omdat er op de instituten wordt gewerkt met gekalibreerde apparatuur. En niet onbelangrijk: de Bolidtop® systemen zijn niet alleen functioneel, maar spreken door hun moderne en frisse uiterlijk ook de medewerkers aan.

Tekst gaat verder onder de foto’s

 

Vloeren én wanden
Niet alleen de vloeren van de laboratoria werden afgewerkt met systemen van Bolidt, maar ook een groot deel van de wanden. De universiteit koos specifiek voor de kunststofwandafwerking Plycoat H/WS, omdat deze grote voordelen biedt ten opzichte van een normale wandafwerking. Het door Bolidt ontwikkelde systeem sluit perfect aan op de kunststofvloerafwerking. Vloeren en wanden gaan naadloos in elkaar over en zijn volledig vloeistofdicht en chemicaliënbestendig. De kunststofwandafwerking is hierdoor de beste keuze voor de onderzoeksruimtes van de faculteit. Nog een voordeel: ook voor dit systeem geldt dat het gemakkelijk schoon te houden is.

Naast de vloeren in de laboratoria bracht Bolidt ook een groot aantal vloersystemen aan in de algemene ruimtes, zoals gangen, collegezalen, kantoren en technische ruimtes waar niet gewerkt wordt met chemicaliën. Hier werd gekozen voor het Bolidtop® 525 systeem, een uiterst functionele en esthetisch fraaie kunststofvloer. Bolidt heeft daarnaast enkele kunststofvloersystemen aangebracht in de parkeergarage van de Bèta Campus. Als specialist heeft Bolidt jarenlange ervaring in het ontwikkelen van vloerafwerkingen speciaal voor parkeergarages. Ook deze systemen zijn uitermate slijtvast en hierdoor extreem duurzaam.

Alles in eigen hand
Het slagen van een groot bouwproject als de Bèta Campus is afhankelijk van stabiele partners. Betrouwbaarheid is hierbij een cruciale voorwaarde. Het aanbrengen van de kunststofvloeren en kunststofwanden was een omvangrijke opdracht: de gespecialiseerde applicatieteams van Bolidt hebben hier een jaar lang continu aan gewerkt. Betrouwbaarheid en continuïteit waren voor aannemer Heijmans belangrijke redenen om te kiezen voor Bolidt als partner. Met meer dan 50 jaar ervaring in diverse grote bouwprojecten was Bolidt dé aangewezen partij. Door de ontwikkeling, productie én applicatie van de vloeren in eigen hand te houden, is Bolidt niet afhankelijk van derden. Het werken met eigen gespecialiseerde applicatieteam maakt Bolidt zeer flexibel. Zo kan worden voldaan aan de planning van elke aannemer.

Meer informatie: www.bolidt.nl.