Kijk, het zit zo met de ambities naar BENG

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna energie neutraal zijn (BENG). Dus ook de nieuwe scholen. Eén van de belangrijkste voorwaarden om dat te bereiken is het integraal denken binnen het ontwerpteam. Hoe werkt dat in de praktijk?

Een integraal ontwerpteam wordt gevormd door architect, installatie adviseur, constructeur, bouwfysicus en kostendeskundige. Door vanaf de start van het ontwerpproces het innovatieve denken van al deze disciplines in de conceptvorming een plaats te geven wordt de basis gelegd voor het duurzame ‘bijna energie neutrale’ gebouw. Maar de praktijk is daar helaas vaak nog niet aan toe. Het komt nog te vaak voor, dat de overige adviseurs pas bij het project betrokken worden, als de architect het eerste conceptuele plan al heeft gemaakt. Terwijl deze adviseurs ook nog te vaak worden geselecteerd op basis van prijs en minder op basis van kwaliteit. En dat terwijl de winst die de opdrachtgever door deze selectiemethode denkt te kunnen halen slechts een paar promille van de gehele stichtingskosten groot of liever gezegd klein is. Dit heeft tot gevolg, dat de adviseurs zich pas in een relatief laat stadium van het ontwerpproces kunnen gaan inspannen, omdat er een direct verband is tussen prijs en de te besteden uren.

Lees verder onder de afbeelding

DAT MOET ANDERS
Kijk, dat moet dus anders want de tijd dringt. Want 2021 is al dichtbij. Het kan ook anders en vele opdrachtgevers en gemeenten beseffen dat ook. Zoals gemeente Kapelle, dat reeds in 2012 besloot haar nieuwe MFA, niet bijna maar geheel energie neutraal te laten ontwerpen. En het werd afgelopen zomer ook nog eens door het Zeeuwse publiek tot het mooiste gebouw van Zeeland verkozen.

Lees verder onder de afbeeldingen

Integraal ontwerpproces
Intergraal ontwerp

KWALITEIT LEIDEND
Het gehele ontwerpteam bestaande uit TenW architecten, Merosch/Valstar Simonis, IOB en LBPSight werd op kwaliteit geselecteerd en heeft vanaf de start gezamenlijk gewerkt aan functionaliteit en duurzaamheid. Het conceptuele plan is daardoor ontstaan vanuit de integratie van bouwkunde, installaties en constructeur, zoals hierboven verbeeld. Waar vanuit de eerste massa studie de verbeelding is gecreëerd van de ambities van het ontwerpteam en de opdrachtgever. In hoofdvorm tot en met de detaillering. Ambities die verder reiken dan 2021, omdat het gebouw meer is dan BENG. Het levert meer energie dan het zelf nodig heeft, waardoor het op de tweede plaats staat van de door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland samengestelde lijst top 15 meest energiezuinige scholen. Kijk, zo moet het en kan het ook. Niet na elkaar, maar met elkaar. En met waardering voor de aandacht en de kwaliteit.